Αυτή η μπροσούρα εκδόθηκε στην Λευκωσία την δεκαετία του 1990 από τις Εκδόσεις Οικολογία.
Διεθνής Νέα Τάξη;
- “Λαμπρόν να τους κάψει!”
Ανεκόπει τραίνο θαΝάτου.
Αστυνομικές δυνάμεις φρουρούν Βρεττανικό τεθωρακισμένο όχημα επί τραίνου, μετά πού διαδηλωτές το πασσάλειψαν με το αντι-νατοϊκό σύνθημα, “φονιάδες φύγετε σπίτι σας”, ενώ το τραίνο έφευγε από την Θεσσαλονίκη καθ’ οδόν προς τα σύνορα. Το τραίνο, μεταφέροντας Βρεττανούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα, αναγκάστηκε να επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη όταν διαδηλωτές απέφραξαν τις σιδηροτροχιές.
…Πού βαδίζομεν;
“Τι σχέση μπορεί νά 'χει ο ελεύθερος ερωτισμός, η κάνναβις, η κοινοκτημοσύνη, με την Οικολογική άμεση δημοκρατία, με την ένωση όλων των λαών της Γης, την κατάργηση των συνόρων μεταξύ κρατών, την κατάργηση των στρατών πού τα διεκδικούν και την κατάργηση των κυβερνήσεων πού τα ορίζουν;
-Οούφφου πλέον… αν είναι δυνατόν.”
Τα τρία Μέτωπα
Ο αγώνας της Πολιτικής Οικολογίας διεξάγεται ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, που αλληλοσυμπληρώνονται - κάθε επιτυχία στο ένα, φέρνει πρόοδο και στα άλλα. Αγωνιζόμαστε:
α. Ενάντια στους καταστροφείς και εκμεταλλευτές του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος,
β. Ενάντια στους συνειδητούς (ή και αφελείς ) συνεργάτες του κατεστημένου που δρουν μέσα στο ίδιο μας το κίνημα,
γ. Ενάντια στην αυταρχική συμπεριφορά και ιδεολογία πού έχουμε εσωτερικεύσει μέσα στους ίδιους μας τους εαυτούς, δηλαδή την ψυχική μας ταύτιση με το σύστημα εκμετάλλευσης και καταστροφής. Τούτη εκφράζεται με φαλλοκρατία, με ρατσισμό, με έχθρα προς την ομοφυλοφιλία, με απρόκλητη επιθετικότητα, με ανταγωνισμό για τα πρωτεία, με απορριπτικότητα, κλπ., δηλ. συμπεριφορές πού εμποδίζουν την οικολογική συνεργασία και το θεμελίωμα της άμεσης δημοκρατίας.
Τα δύο Επίπεδα
Το ερώτημα “Που βαδίζομεν;” τίθεται ιστορικά:
1. σε επίπεδο χώρας, λαού, πληθυσμού, και,
2. σε επίπεδο Κινήματος.
Η Κύπρος κατέχεται στο νότο από το διεθνές κεφάλαιο (πολιτικο-οικονομική κατοχή), ενώ στο βορρά… τα γνωστά.
Η απελευθέρωση των κατεχομένων του βορρά αρχίζει από την απελευθέρωση των κατεχομένων εις τον νότο.
Θα πραγματοποιηθεί μόνον όταν πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες: πολιτικο-οικονομική απεξάρτηση της Κύπρου από το διεθνές κατεστημένο, και στο εσωτερικό, ωρίμανση του λαού μας για αυτονόμηση και Οικολογική αυτοδιοίκηση.
1. Υπάρχουν ιστορικά καθήκοντα που μόνο σαν λαός ολόκληρος - οργανωμένος, κινητοποιημένος σαν σύνολο - μπορούμε να τα επωμιστούμε. Δηλαδή μιλούμε για αλλαγές πού χρειάζονται να γίνουν στις συνθήκες της ζωής μας που δεν μπορεί να τις υλοποιήσει ένα μεμονωμένο άτομο, ούτε ένα κίνημα, ούτε μιά κυβέρνηση. Χρειάζονται την συνειδητή συμμετοχή ολόκληρου του λαού. Για παράδειγμα η Οικολογική Κοινοκτημοσύνη δεν μπορεί να υλοποιηθεί με προεδρικό διάταγμα. Μόνον ένας ολόκληρος λαός έχει την δυνατότητα για την ανακατάληψη του κεφαλαίου, και την επιστροφή του στην κοινότητα.
Καθωριστικοί τομείς είναι η άμυνα, η οικονομία, η δομή της διοίκησης.
Η απεξάρτηση της Κύπρου από το διεθνές κεφάλαιο, μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν αναδομηθεί η οικονομία - η παραγωγή και κατανάλωση - και οι βασικοί όροι ιδιοκτησίας. Η αναδόμηση αναγκαστικά θα πρέπει να στηρικτεί στην επιδίωξη της οικονομικής αυτάρκειας. Μόνο όταν οργανωθεί ένας λαός έτσι ώστε να παράγει τα τρόφιμα του, τα καύσιμα του, όλα τα απαραίτητα προς το ζείν, (φάρμακα, υφάσματα, εργαλεία, κλπ.), δύναται να επιδιώξει την ελευθερία του.
Η άμυνα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να στηρικτεί ούτε στις μανούβρες των πολιτικών ούτε στα ακριβά οπλικά συστήματα. Εάν δεν στηρικτεί στην πλατειά εθελοντική συμμετοχή ολόκληρου του λαού, με αυτο-οργάνωση στο επίπεδο της γειτονιάς, συνοικίας, κοινότητας, χώρου εργασίας, συντεχνίας, κλπ., ουδέποτε θα υπάρξει ασφάλεια. Η αναδόμηση της πολιτικής άμυνας με δικές μας πρωτοβουλίες (αντέχουμε να περιμένουμε τα κόμματα;) με έμφαση στην προστασία των αμάχων, στην περίθαλψη τραυματιών και την διατήρηση των επικοινωνιών, είναι θέμα επιβίωσης για την Κύπρο.
Η Πολιτική Οικολογία στοχεύει στην κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου και κράτους, την αντικατάσταση της με την οικολογική άμεση δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση του πληθυσμού μας με συμβούλια λαϊκής εξουσίας σε όλα τα επίπεδα της ζωής και σε όλους τους χώρους εργασίας, στο στράτευμα, στα σχολεία, στις γειτονιές και κοινότητες. Ελελεύ!
2. Δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε σαν χώρα ή σαν λαός στο σύνολο του, χωρίς υγειές Οικολογικό Κίνημα που να έχει θεμελιωθεί στις αξίες του ριζοσπαστικού φεμινισμού, της αναρχο-κομμουνιστικής παράδοσης, του αυτονομιστικού εθελοντισμού και της οικολογικής συνεργασίας.
Το υγειές Οικολογικό Κίνημα, για να κτιστεί, χρειάζεται να ζυμωθεί και να υποστεί τριβή μέσα από τις εξείς απαραίτητες δραστηριότητες:
Κτίσιμο της Εναλλακτικής - Αυτόνομης Κοινότητας
Οι θεσμοί, δομές, υποδομές και ενέργειες πού χρειάζεται η κοινότητα για να λειτουργήσει, είναι ανοικτό πεδίο για άπειρες οικολογικές οργανωτικές δραστηριότητες:
την δημιουργία μουσικών σχημάτων, κοινοβίων, οικολογικών συνεργατικών και συντεχνιών, συγκεντρώσεις για παρουσιάσεις ή γιά δημόσιο διάλογο σε θέματα πού μας αφορούν, το κτίσιμο της εναλλακτικής οικονομίας, δίκτυα αλληλοϋποστήριξης ατόμων με κοινές ανάγκες, κλπ., όλα είναι στοιχεία χωρίς τα οποία δεν υπάρχει ούτε υγειές Κίνημα, ούτε καν αυτόνομη κοινότητα την οποία να εκφράζει το Κίνημα.
“Πρωτεύουσα μας είναι τα Καννάβια!!”
Οι προσπάθειες για την αποποινικοποίηση της Κάνναβης, επιστρατεύουν την συσπείρωση των αφάνταστα παραγωγικών δυνάμεων και ανθρώπινου δυναμικού που φέρνει η αλλαγή στη συνείδηση ελαίω κάνναβης - η οργάνωση της απελευθερωμένης συνείδησης επί ριζοσπαστικών οικολογικών αρχών είναι υποχρέωση του Κινήματος προς την κοινότητα.
Η ομοφυλόφυλη εν φυλή, συνότζαιρη του κόσμου κανένας δέν ευρέθηκεν, για να την εξειλείψη.
Η απελευθέρωση της κάθε μορφής ερωτισμού, ιδίως των καταπιεσμένων μορφών όπως του ομοφυλόφιλου ερωτισμού, της ερωτικής ζωής των εφήβων, των παντρεμένων ατόμων, των παιδιών και βρεφών, είναι καθήκοντα ιστορικής σημασίας για το Οικολογικό Κίνημα. Πέραν του να είναι απλά θέματα “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είναι θέματα γύρω από τα οποία οι προσπάθειες για την απελευθέρωση στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας γενεάς ανθρώπων που ίσως δεν θα γνωρίσουν τι σημαίνει αυταρχισμός και καταπίεση.
Ερωτισμός με χάχανο, σημαίνει ανοσία στην εξουσία.
Χώρος
Χρειαζόμαστε χώρους όπου μπορούμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις και άλλες, πολλαπλές δραστηριότητες. Χρειαζόμαστε χώρο πού να προσφέρεται σαν μαεϊρκόν, σαν εργαστήρι, σαν γραφείο, σαν χώρος παρουσιάσεων, εκδηλώσεων, και σαν χώρος διαμονής και φιλοξενίας. Πάνω από όλα, ο οικολογικά πολιτικοποιημένος χώρος είναι ελεύθερη ζώνη - χώρος όπου το Κίνημα υλοποιεί άμεσα τους πολιτικούς μας στόχους, και όπου καλλιεργούμε ανάμεσα μας τις νέου είδους οικολογικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Ο ρόλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ δεν είναι μόνο ένα μέσο έκφρασης ορισμένων πολιτικών τάσεων ή αντιλήψεων. Ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει το Οικολογικό κίνημα σαν μέσο συσπείρωσης γύρω από τις πολιτικές αρχές και τις θέσεις που εκφράζει το έντυπο.
Το δίκτυο ανθρώπων που συνεργάζονται για την σύνταξη του εντύπου, το γράψιμο κειμένων, την ετοιμασία της εμφάνισης του εντύπου, την εκτύπωση και το δέσιμο, τα άτομα πού επωμίζονται την διανομή, τα άτομα πού προβληματίζονται με το έντυπο και τα άτομα πού εκφράζονται από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ανήκουμε σε μια κοινότητα πού τώρα γεννιέται, που δεν έχει αρχίσει ακόμα καλά-καλά να συνειδητοποιεί την ύπαρξη της.
Αλλά υπάρχουμε! Πού βαδίζομεν;
Εκτός από τις συναντήσεις μας για πρακτική δουλειά, υπάρχουν και οι συναντήσεις για διάλογο, όπου διασαφηνίζονται οι πολιτικές μας' αντιλήψεις, γίνεται ανταλλαγή και ζύμωση, καλλιεργείται η ατμόσφαιρα για την συνεργασία μας επί του εντύπου. Έφτασεν ο καιρός να τις χρησιμοποιήσουμε για προχωρήσουμε πέρα από την έκφραση προς την συσπείρωση γύρω από τις προσπάθειες για την υλοποίηση των στόχων του Κινήματος.
Π.ΧΧΧΧ Ε.ΧΧΧΧΧΧ
μέλος της ομάδας της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
το παρόν φυλλάδιο προετοιμάστηκε με τη βοήθεια των φίλων της Μυστικής Οργάνωσης Κουρκουτάς