Νότιος Αφρική Εναντίον Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό Σημείωμα

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε από το αφοα στις 12/01/24.

Περιεχόμενο

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Νότιος Αφρική Εναντίον Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

του Χρίστου Αχνιώτη

Χτες 11/01/24, ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπούν τη Νότιο Αφρική έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση ενάντια στη γενοκτονία που συμβαίνει στη διπλανή μας Παλαιστίνη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η ομάδα παρουσίασε με δομημένο και ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης. Στις αγορεύσεις των δικηγόρων ζωντανεύει η βαρβαρότητα που επιδεικνύει η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός της.

Το γεγονός ότι η αγωγή γίνεται από κυβέρνηση χώρας που έχει ίδιαν εμπειρία από καθεστώς απαρτχάιντ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και τραβά το διεθνές ενδιαφέρον. Βέβαια αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν εκδηλωθεί η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Οι δολοφονίες και οι διώξεις Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ και εθνικιστές παραστρατιωτικούς έποικους αποτελούν καθημερινά φαινόμενα εδώ και δεκαετίες.

Η διεθνής κοινότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, καθώς άφησε τον παλαιστινιακό λαό να υποφέρει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες για πολλές δεκαετίες, συνδράμοντας στην απόγνωση που δημιουργεί την κάθε Χαμάς. Η ανοικτή φυλακή που ονομάζεται Λωρίδα της Γάζας είναι χαρακτηριστική περίπτωση και έχει χαραχτεί στις συνειδήσεις της παγκόσμιας προοδευτικής κοινότητας.

Οι διεθνείς κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και υπέρ της ειρήνης στην Παλαιστίνη αναμφίβολα αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την υπόθεση που κατέθεσε η Νότιος Αφρική. Ίσως όμως να είναι και αποτέλεσμα των εσωτερικών δυναμικών στην ίδια τη Νότιο Αφρική, της οποίας κάποιοι ηγέτες πρωτοστάτησαν ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια.

Το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες για γενοκτονία -βέβαια η κυβέρνησή του είναι εκπαιδευμένη να μιλά μόνο σε εσωτερικό ακροατήριο και σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μάθει να ακούν μόνο τον εαυτό τους. Το ότι ένα μεγάλο μέρος των Ισραηλινών πολιτών δεν μπορεί να δει τα προβλήματα που προκαλεί το κράτος του στην ίσως πιο καταπιεσμένη εθνική ομάδα παγκοσμίως είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο το ισραηλινό απαρτχάιντ, αλλά και οι κυβερνήσεις χωρών που το βοήθησαν να εξελιχθεί ως τέτοιο.

Η κυπριακή κυβέρνηση και συμπολίτες μας με παρόμοια πολιτική προσέγγιση βλέπουν το Ισραήλ ως μια δημοκρατική χώρα, κάτι το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, από τότε δηλαδή που κυπριακές κυβερνήσεις αντικρίζουν το Ισραήλ ως επιχειρηματικό και ιδεολογικό εταίρο, ενώ εδώ και χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της γείτονος έχουν ιδιαίτερα προνόμια στα κυπριακά αεροδρόμια και λιμάνια, όπου λειτουργούν ωσάν να βρίσκονται σε δικό τους φέουδο.