Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε από το αφοα στις 12/04/24.
Νίκο, είσαι αυτουργός - «ξεκάθαρα»
Του Ανδρέα Ριρή
Ελάχιστα φαίνεται πως κατάλαβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τα ρατσιστικά πογκρόμ σε Χλώρακα και Λεμεσό στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη του 2023. Γιατί όσο κι αν χτυπάει με δήθεν αυστηρό ύφος το χέρι στο τραπέζι μπροστά στις κάμερες, έξι μήνες μετά τα πογκρόμ αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ακροδεξιό του προφίλ και το ακροατήριο στο οποίο επιθυμεί να στηρίζεται.
Την Παρασκευή 5 Απρίλη, πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα συναντούσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Κομισιόν, ο Χριστοδουλίδης προανέγγελλε μέτρα «τα οποία ενδεχομένως να μην είναι αρεστά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Σαν καραβανάς παλαιάς κοπής σε απομακρυσμένη στρατιωτική μονάδα, ο Πρόεδρος της λειψής και πολλαπλώς τραυματισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας απειλούσε εμμέσως πλην σαφώς για αυστηρότερα μέτρα κατά προσφύγων, μεταναστριών και αιτητ(ρι)ών ασύλου. Δεν ξέρουμε αν όσα ακολούθησαν σε Χλώρακα τη Δευτέρα 8 Απρίλη και Λεμεσό την Τετάρτη 10 Απρίλη, αποτελούσαν μέρος αυτών ακριβώς των μέτρων που «ενδεχομένως δεν θα ήταν αρεστά». Κρατάμε όμως τη σημειολογία: το κράτος ακολουθεί κατά πόδας τους φασίστες. Πογκρόμ σε Χλώρακα και Λεμεσό πριν έξι μήνες; Έρευνες της Αστυνομίας σε Χλώρακα και Λεμεσό σήμερα.
Και αν η έρευνα στη Χλώρακα δεν βρήκε κανέναν/καμίαν που να διαμένει παράνομα στην ΚΔ και έληξε αναίμακτα, δυστυχώς η αστυνομική επιχείρηση στη Λεμεσό είχε τραγική κατάληξη. Ένας 19χρονος μετανάστης από το Μπαγκλαντές, ο οποίος διέμενε σε άθλιες συνθήκες μαζί με άλλους 10 συμπατριώτες του σε διαμέρισμα οικοδομής την οποία ο δήμος Λεμεσού χαρακτηρίζει «επικίνδυνη», πέθανε στην προσπάθειά του να διαφύγει αστυνομικό έλεγχο στις 06:20 το πρωί της 10ης Απρίλη. Ένας ακόμα 22χρονος χαροπαλεύει στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ οι άλλοι εννέα συγκάτοικοι κι ένας συμπατριώτης τους τέθηκαν υπό κράτηση για παράνομη διαμονή στην ΚΔ, παρόλο που είναι και οι μόνοι μάρτυρες (πέραν των αστυνομικών) για όσα συνέβησαν στο διαμέρισμα μετά την επιδρομή της αστυνομίας.
Την Τετάρτη το afoa.cy έγραφε ότι η κρατική δολοφονία του Anis (αυτό ήταν το όνομα του θύματος) μπορεί να μην έχει θύτη, αλλά έχει πολλούς πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης των «ενδεχομένως μη αρεστών μέτρων» είναι πρώτος στη λίστα.
ΥΓ: Η Λεμεσός μπορεί για κάποιους λίγους να είναι «υπόδειγμα ανάπτυξης», για πολλούς/ές άλλους/ες όμως εξελίσσεται σε μια πόλη αβίωτη. Κρατάμε επίσης αυτό: πριν μερικές βδομάδες 31χρονη από την Ουκρανία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ληστείας, για να ανακαλύψουμε στην πορεία ότι ήταν βαποράκι μαύρου χρήματος. Όταν έγινε γνωστό το εύρος των δραστηριοτήτων της, η αστυνομία μας είπε ότι είχε γνώση και παρακολουθούσε τις κινήσεις της. Ο θεσμικός ρατσισμός του κράτους, όπως εκφράζεται με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της αστυνομίας, ουδέποτε ήταν πιο φανερός.