Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2016 σαν εκδοτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα Platforma News.
Η Τουρκία επιστρέφει στην περιοχή της
Κωστής Αχνιώτης
Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και της Τουρκίας με την Ρωσία αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στην περιοχή μας. Είναι μια αλλαγή αναμενόμενη για πολλούς αν και ο κυπριακός Τύπος επέλεγε να αφήνει το ζήτημα στην γωνία καθώς η αντιπαράθεση στην περιοχή και ειδικά με την Τουρκία δημιουργεί καλές συνθήκες σε όσους ευνοούν την αναβλητικότητα στην διευθέτηση του Κυπριακού. Παράλληλα όπως πολύ σαφώς δηλώνει η ισραηλινή κυβέρνηση η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία εντάσσει την τελευταία στον δρόμο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός ο δρόμος εξ άλλου επιτάχυνε και την αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Είναι προς σημείωση ότι η Τουρκία επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ με όρους που ικανοποιούν την τουρκική κοινή γνώμη αλλά και την παλαιστινιακή πλευρά διότι σπάζει ως ένα βαθμό το εμπάργκο εναντίον της Γάζας και προωθεί τις τουρκικές επενδύσεις στην εγκλωβισμένη περιοχή. Αναφέρεται σχετικά ότι η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτρισμού στην Γάζα. Ίσως να πρέπει να αναμένεται και κάποιος διαμεσολαβητικός ρόλος ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ. Καθόλου απίθανο το Ισραήλ να επιχειρήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αναφορικά τουλάχιστον με τους υδρογονάνθρακες. Γενικά θα πρέπει να αναμένεται μια σιωπηλή αναπροσαρμογή των ισραηλο-κυπριακών σχέσεων ειδικά σε ισραηλινές κινήσεις που δυσαρεστούν την Τουρκία.
Η αποκατάσταση των τουρκο - ρωσικών σχέσεων θα πρέπει να είναι επίσης ραγδαία καθώς και οι δύο χώρες αναζητούν συμμάχους για να σπάσουν τη μοναξιά τους, καθώς η Τουρκία έχει μάλλον παραδεχτεί ότι το Συριακό θα διευθετηθεί με την συμμετοχή της Ρωσίας ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή της πολιτική υφίσταται πλήγματα.
Η μήνυση από Ευρωπαίους πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων εναντίον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τις σφαγές Κούρδων στην Ανατολική Τουρκία θα τον σπρώξει περισσότερο στις νέες του σχέσεις με χώρες εξ άλλου, που δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα ή που δεν είναι καθόλου ευαίσθητες σε πιέσεις κινημάτων που σχετίζονται με αυτά.
Θα πρέπει να αναμένεται πολύ προσεχώς και μία πολιτική εμβάθυνσης των σχέσεων τις Βρετανίας και με τις τρεις προαναφερόμενες χώρες καθώς η χώρα αυτή δηλώνει ότι έχει σκοπό να αναπτύξει μια πολιτική ανεξάρτητων σχέσεων και καθώς η έξοδος της από την ΕΕ έχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Η παρεμβολή της Βρετανίας στο Κυπριακό θα συνεχιστεί ίσως και με κάποιες διαφοροποιήσεις που θα θυμίζουν ή θα στηρίζονται στην αποικιοκρατική της σχέση με την περιοχή ( εξ ου και η αναφορά Αναστασιάδη στην Κοινοπολιτεία.