el:digital:agkarra:technology

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Next revision
Previous revision
el:digital:agkarra:technology [2020/06/25 14:01]
no_name12 created
el:digital:agkarra:technology [2020/07/14 16:18] (current)
Line 45: Line 45:
 7 7
  
-Γνωρίζοντας πως η τεχνολογία και η επιστήμη θα ήταν ριζικά διαφορετικές έννοιες και πρακτικές σε μια άλλου είδους κοινωνία και ένα άλλο οικονομικό μοντέλο παραγωγής, η  εργατική τάξη μπορεί να αρχίσει να αποδομεί όλες τις αποδεχόμενες σαν φυσικές και υπερβατικές από την ταξική πάλη «επιστημονικές» έννοιες και πρακτικές που σχεδιάστηκαν για την εμβάθυνση της κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στην εργασία. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να παραδειγματιστούν από την συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία που αποκόμισε από την πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου για την δημιουργία μιας ελεύθερης κοινωνίας στα πλαίσια του επιστημονικού σοσιαλισμού των Σοσιαλιστικών χωρών. Η μαζική παραγωγή μεγάλων επιστημόνων [σε αναλογία πολύ μεγαλύτερη από τις ποιο προηγμένες καπιταλιστικές] και επιστημονικών επιτευγμάτων (μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν τα υπερηχητικά αεροπλάνα, ακουστικά μικροσκόπια, υποβρύχια τεχνολογία, δορυφορικά συστήματα, ο περίφημος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής) σε όλους τους τομείς (θετικές και κοινωνικές επιστήμες)** οι οποίοι είναι ζωντανή απόδειξη της κεντρικής σημασίας και της τεχνοεπιστήμης στον Σοσιαλισμό.+Γνωρίζοντας πως η τεχνολογία και η επιστήμη θα ήταν ριζικά διαφορετικές έννοιες και πρακτικές σε μια άλλου είδους κοινωνία και ένα άλλο οικονομικό μοντέλο παραγωγής, η  εργατική τάξη μπορεί να αρχίσει να αποδομεί όλες τις αποδεχόμενες σαν φυσικές και υπερβατικές από την ταξική πάλη «επιστημονικές» έννοιες και πρακτικές που σχεδιάστηκαν για την εμβάθυνση της κυριαρχίας του κεφαλαίου πάνω στην εργασία. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να παραδειγματιστούν από την συσσωρευμένη ιστορική εμπειρία που αποκόμισε από την πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου για την δημιουργία μιας ελεύθερης κοινωνίας στα πλαίσια του επιστημονικού σοσιαλισμού των Σοσιαλιστικών χωρών. Η μαζική παραγωγή μεγάλων επιστημόνων [σε αναλογία πολύ μεγαλύτερη από τις ποιο προηγμένες καπιταλιστικές] και επιστημονικών επιτευγμάτων (μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν τα υπερηχητικά αεροπλάνα, ακουστικά μικροσκόπια, υποβρύχια τεχνολογία, δορυφορικά συστήματα, ο περίφημος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής) σε όλους τους τομείς (θετικές και κοινωνικές επιστήμες)(2) οι οποίοι είναι ζωντανή απόδειξη της κεντρικής σημασίας και της τεχνοεπιστήμης στον Σοσιαλισμό.
  
 8 8
  
-Ο τεχνολογικός ντετερμινισμός είναι η πίστη στην παντοδυναμία της τεχνοεπιστήμης σαν κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Για κάτι τέτοιο είχε κατηγορηθεί ο Μάρξ από τους μελλοντολόγους, τους κατ’ εξοχήν επαγγελματίες μέντιουμ της καπιταλιστικής τεχνολογικής εξέλιξης. Για τον Μάρξ που η κινητήριος δύναμη της ιστορίας ήταν η ταξική πάλη το επιχείρημα του ήταν ότι κοιτώντας ιστορικά πίσω σε μια κοινωνία, μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα για την οργάνωσή της, κοιτώντας την ανάπτυξη της τεχνολογία της***. Στον καπιταλισμό, η ανάλυση της τεχνολογίας τείνει να αναλύεται ανάποδα και ιδεαλιστικά, έναντι της ιστορικό-υλιστικής. Τεχνολογική αλλαγή και  καπιταλισμός είναι βαθιά συνυφασμένα και δεν υπάρχει τεχνολογία που να χειραφετεί αυτόματα την εργατική τάξη από την βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κοινωνίας.+Ο τεχνολογικός ντετερμινισμός είναι η πίστη στην παντοδυναμία της τεχνοεπιστήμης σαν κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Για κάτι τέτοιο είχε κατηγορηθεί ο Μάρξ από τους μελλοντολόγους, τους κατ’ εξοχήν επαγγελματίες μέντιουμ της καπιταλιστικής τεχνολογικής εξέλιξης. Για τον Μάρξ που η κινητήριος δύναμη της ιστορίας ήταν η ταξική πάλη το επιχείρημα του ήταν ότι κοιτώντας ιστορικά πίσω σε μια κοινωνία, μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα για την οργάνωσή της, κοιτώντας την ανάπτυξη της τεχνολογία της(3). Στον καπιταλισμό, η ανάλυση της τεχνολογίας τείνει να αναλύεται ανάποδα και ιδεαλιστικά, έναντι της ιστορικό-υλιστικής. Τεχνολογική αλλαγή και  καπιταλισμός είναι βαθιά συνυφασμένα και δεν υπάρχει τεχνολογία που να χειραφετεί αυτόματα την εργατική τάξη από την βαρβαρότητα της καπιταλιστικής κοινωνίας.
  
 9 9
Line 69: Line 69:
 Σημειώσεις: Σημειώσεις:
  
-*Ο Αμερικανός θεωρητικός σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων Stafford Beer είχε προειδοποιήσει [όπως και πολλοί άλλοι] την Αμερικανική κυβέρνηση για την τεράστια απόσταση της τεχνολογίας και της επιστήμης στο Σοσιαλιστικο σύστημα με το Καπιταλιστικό. Ο λόγος ήταν επειδή οι ιδιώτες κεφαλαιοκράτες δεν επένδυαν σε μακροπρόθεσμα έργα για την αύξηση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού αλλά για κέρδος. Είχε προτείνει την σύπτυξη και τη βοήθεια του κράτους να κινηθούν προσπάθειες συνεργασίας όλων των θεσμών για να φτάσουν τα επιτεύματα της ΕΣΣΔ. Αποτέλεσμα ήταν το διαστημικό πρόγραμμα του Κέννεντυ (Stafford Beer [1959] Cybernetics and Management, English Universities Press.)+(1) Ο Αμερικανός θεωρητικός σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων Stafford Beer είχε προειδοποιήσει [όπως και πολλοί άλλοι] την Αμερικανική κυβέρνηση για την τεράστια απόσταση της τεχνολογίας και της επιστήμης στο Σοσιαλιστικο σύστημα με το Καπιταλιστικό. Ο λόγος ήταν επειδή οι ιδιώτες κεφαλαιοκράτες δεν επένδυαν σε μακροπρόθεσμα έργα για την αύξηση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού αλλά για κέρδος. Είχε προτείνει την σύπτυξη και τη βοήθεια του κράτους να κινηθούν προσπάθειες συνεργασίας όλων των θεσμών για να φτάσουν τα επιτεύματα της ΕΣΣΔ. Αποτέλεσμα ήταν το διαστημικό πρόγραμμα του Κέννεντυ (Stafford Beer [1959] Cybernetics and Management, English Universities Press.)
  
-** Η Κούβα για παράδειγμα παρά τα τόσα προβλήματα της μετά την νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, έκανε άλματα στην εκπαίδευση και έγινε κέντρο εξαγωγής ιατρικών επιστημόνων για τις ανάγκες των λαών της Λατινικής Αμερικής.+(2) Η Κούβα για παράδειγμα παρά τα τόσα προβλήματα της μετά την νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, έκανε άλματα στην εκπαίδευση και έγινε κέντρο εξαγωγής ιατρικών επιστημόνων για τις ανάγκες των λαών της Λατινικής Αμερικής.
  
-***Ο χειροκίνητος μύλος θα σας δώσει την κοινωνία των φεουδαρχών, ο μύλος που κινείται με ατμό, την κοινωνία με τον βιομηχανικό καπιταλισμό» [Αθλιότητα της Φιλοσοφίας]+(3) Ο χειροκίνητος μύλος θα σας δώσει την κοινωνία των φεουδαρχών, ο μύλος που κινείται με ατμό, την κοινωνία με τον βιομηχανικό καπιταλισμό» [Αθλιότητα της Φιλοσοφίας]
  
 {{tag>  {{tag> 
el/digital/agkarra/technology.1593093703.txt.gz · Last modified: 2020/07/14 16:26 (external edit)