el:leaflets:antifalefkosha:antifalefkosha_fatai

Κάτω τα Σσιέρκα που τον Φατάι (Φυλλάδιο)

Ιστορικό Σημείωμα

Αυτό το φυλλάδιο εκδόθηκε από την ομάδα antifa λευkoşa στη Λευκωσία τον Οκτώβρη του 2020.

Περιεχόμενο

ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΙΕΡΚΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΑΤΑΙ

Ο FATAI OLUWASEUN LAWAL ΕΝ ΕΝΑΣ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ. Πολλοί/ές που μας ξέρουν τον, μιας τζιαι ο Φατάι ήταν ένα που τα πιο κοινωνικά άτομα στο χώρο του πανεπιστημίου τζιαι της βιβλιοθήκης, κάποιοι ήμασταν φίλοι του, κάποιες ήμασταν συμφοιτήτριές του στα μαθήματα. Ίσως κάποιοι εν το προσέξαμε, ίσως κάποιες εν το μάθαμε, αλλά ο Φατάι λείπει που το πανεπιστήμιο δαμέ τζιαι πολλύ τζιαιρό: εν έγκλειστος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια, ήδη που τον Γενάρη του 2020.

Ένας συμφοιτητής μας κρατείται στη φυλακή που ονομάζεται Μενόγεια τζιαι απειλείται με απέλαση. Με άλλα λόγια, η ζωή του απειλείται να καταστραφεί λόγω καθυστέρησης στην ανανέωση άδειας παραμονής τζιαι για …0.3 γραμμάρια κάνναβης. Εμείς θεωρούμε πως η περίπτωση του Φατάι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας: ρατσιστική διαχείριση, αστυνομική βία, παρανομοποίηση, απελάσεις. Οι μετανάστριες στο νησί ζουν υπό καθεστώς μόνιμου κινδύνου παρανομοποίησης αφού εν λαμβάννουν ποττέ καθεστώς μόνιμης παραμονής· όπως εσυνέβη τζιαι με τον συμφοιτητή μας, ο οποίος ζει δαμέ εδώ τζιαι 10 χρόνια. Η σκληρή μεταναστευτική πολιτική του κράτους εν εξαντλείται στη στάση της απέναντι στους αιτητές ασύλου, αλλά υφίσταται ως απειλή, ως βία τζιαι καταστολή σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο εργασίας, δημιουργώντας σώματα που περισσεύκουν, που βρίσκουν το δρόμο για τη μαύρη εργασία, τα κέντρα κράτησης, την απέλαση. Τούτα ούλλα την ώρα που η ΚΔ μοιράζει διαβατήρια σε μεγαλο-εγκληματίες διεθνούς κλάσης.

Εν συντομία η ιστορία του Φατάι στην Κύπρο: ήρτε το 2005 για να φοιτήσει στο Cyprus College, κατά τη διάρκεια των σπουδών του όμως έγινε δεκτός στο University of Essex στην Αγγλία, οπόταν το 2007 επέστρεψε στη Νιγηρία για να δουλέψει με σκοπό να αποταμιεύσει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά. Τελικά η φοίτηση του στην Αγγλία αποδείχτηκε ανέφικτη, με αποτέλεσμα να έρτει ξανά στην Κύπρο το 2010, αφού έγινε δεκτός σε πρόγραμμα σπουδών αγγλικής γλώσσας τζιαι λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2015 αποφοίτησε τζιαι επαρέμεινε στο Παν. Κύπρου, παρακολουθώντας μεταπτυχιακό πρόγραμμα αγγλικής λογοτεχνίας, το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχημένα το 2019.

Το σχέδιο του Φατάι ήταν να ξεκινήσει διδακτορικό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Ghent στο Βέλγιο, την ίδια χρονιά, γι’ αυτό εν εθεώρησε αναγκαίο να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Δυστυχώς έχασε την προθεσμία καταχώρησης αιτήσεως, γι’ αυτό τζιαι επαρέμεινε στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβρη για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA στο Παν. Κύπρου. Στα τέλη Νοεμβρίου εσυλλήφθηκε τζιαι εκαταδικάστηκε με τα αδικήματα της παράνομης διαμονής τζιαι της κατοχής ναρκωτικών, με πρόφαση 0.3 γραμμάρια κάνναβης που εβρέθηκαν στην κατοχή του. Ο ίδιος ισχυρίζεται μάλιστα πως εν του επιτράπηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο για το συγκεκριμένο περιστατικό, θεωρώντας πως τιμωρείται λόγω καταγωγής.

Όπως δηλώνει τζιαι ο ίδιος ο Φατάι: «[Η] εμπειρία μου όσον αφορά την επιβολή του Νόμου μ’ έφερε αντιμέτωπο με μια κλίκα κρατικών λειτουργών, οι οποίοι φαίνονται απολύτως πεπεισμένοι πως ο σκοπός πάντοτε αγιάζει τα μέσα, εξού και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν χωρίς ενδοιασμούς τη θέση εξουσίας που κατέχουν μέσα στην κυβέρνηση για να πουν ψέματα για μένα, να με δυσφημίσουν, να διασύρουν τον χαρακτήρα μου και να αφήσουν ρατσιστικά υπονοούμενα, προκειμένου να οδηγήσουν στην απέλασή μου».

Που τον περασμένο Ιούνη, ο Φατάι διεκδικεί δυναμικά το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη μέσω απεργιών πείνας, η πρώτη εκ των οποίων εξεκίνησε τον Ιούνη τζιαι εδιακόπηκε μέχρι τον Αύγουστο. Εμείς δηλώννουμε πως στεκούμαστε δίπλα στον συμφοιτητή μας τζιαι στον δίκαιο αγώνα του για το δικαίωμα παραμονής του στην Κύπρο ή για το δικαίωμά του να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, μα κυρίως για το δικαίωμα του στην ελευθερία τζιαι την αξιοπρέπεια.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ FATAI OLUWASEUN LAWAL

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΜΕΝΟΓΕΙΑΣ

Πρωτοβουλια φοιτητών/τριών πανεπιστημίου κύπρου

+ antifa λευkoşa antifanicosia.espivblogs.net / antifanicosia@espiv.net

el/leaflets/antifalefkosha/antifalefkosha_fatai.txt · Last modified: 2020/11/10 11:58 by no_name12