el:leaflets:trotskystiko:trotskystiko_ekloges1949

Το πρόγραμμα του Παύλου Μοδινού (Τροτσκιστικό Κόμμα Κύπρου) υποψήφιου στις δημοτικές εκλογές του 1949 στη Λεμεσό (από την εφημερίδα Εργάτης, 14/05/49) (Φυλλάδιο)

Ιστορικό Σημείωμα

Αυτή η προκήρυξη γράφτηκε από το Τροτσκιστικό Κόμμα Κύπρου τον Μάη του 1949 και εκδόθηκε στην εφημερίδα 'Εργάτης'. Το παρόν αρχείο πρόκειται για αναδημοσίευση που εντοπίστηκε στο περιοδικό Εντός των Τειχών, Τεύχος 35.

Περιεχόμενο

Το πρόγραμμα του Παύλου Μοδινού (Τροτσκιστικό Κόμμα Κύπρου) υποψήφιου στις δημοτικές εκλογές του 1949 στη Λεμεσό (από την εφημερίδα Εργάτης, 14/05/49)

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ και ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Στις 22 του Μάη, ο Λαός της Λεμεσού, θα πάει στις κάλπες για να ψηφίσει το νέο Δημοτικό του Συμβούλιο. Μα προτού οι εργάτες και γενικά οι εργαζόμενοι και καταπιεζόμενοι ρίξουν τη ψήφο τους σ' αυτές, πρέπει να έχουνε υπ' όψη τους πως εκείνοι, που θα τους αναθέσουνε να διαχειριστούνε τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά ζητήματα του Δήμου, δε θάνε άλλοι παρά οι εχτελεστές και οι πραχτικοί εφαρμοστές των υποδείξεων της ξένης Κυβέρνησης, που διαφεντεύει το τόπο μας, για όσο διάστημα θα ισχύουνε ακόμα οι αντιδημοκρατικές νομικές διατάξεις, που δίνουνε όλες τις εχτελεστικές εξουσίες στο Διοικητή της κάθε Επαρχίας.

Αυτό πρέπει να γνωρίζουνε όλοι εκείνοι, που εσφαλμένα νομίζουν πως οι Δημοκτικές εκλογές είναι δημοκρατικό δικαίωμα, που μέσω του ο λαός θα μπορέσει να λύσει τα δημοτικά του προβλήματα.

Το Κόμμα μας, κατεβαίνει σ' αυτές τις εκλογές γιατί έχει υποχρέωση να εξηγήσει στις μάζες την πολιτική σημασία των εκλογών, και να αποκαλύψει τους λόγους που ώθησαν την Κυβέρνηση να αντικαταστήσει το διοριστικό με το εκλογικό σύστημα στην Κύπρο. Και, οι λόγοι που σπρώξανε την Κυβέρνηση σ' αυτή την ενέργεια δεν είναι εκείνοι που πολλοί πιστεύουν, αλλά για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και κυρίως για να ρίξει την εργατική τάξη σε στείρους και άγονους κι' ακίνδυνους αγώνες. Σ' αγώνες που αποτραβούνε τις μάζες από τα καθημερινά ταξικά τους προβλήματα. Σ΄αγώνες που αμβλύνουνε την πάλη των τάξεων στην Κύπρο.

Το Κόμμα μας παίρνει ακόμα μέρος σ' αυτές τις εκλογές, γιατί τις θεωρεί σαν τη μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται για να ξεσκεπάσουμε την προδοσία που διαπράττουνε σε βάρος του Κυπριακού λαού οι δυο αντιμαχόμενοι σχηματισμοί, και ν' αναπτύξουμε το δικό μας Κομμουνιστικό πρόγραμμα ανάμεσα στις εργαζόμενες και καταπιεζόμενες μάζες. Σ' αυτές τις εκλογές διεκδικούνε τη ψήφο του λαού δυο αντιμαχόμενα κόμματα.

Στο ένα είναι συνασπισμένη η αστική τάξη, που έχει σαν πολιτική της ηγεσίας τους ανθρώπους εκείνους, που για 70 τώρα χρόνια μένουνε προσκολλημένοι πάνω στο στείρο σύνθημα “Ένωση και μόνον Ένωση”. Πάνω στο σύνθημα, που η τοπογραφική και γεωγραφική θέση του τόπου μας το μεταβάλλει σε διαρκέ άρνηση μπροστά στην ανάγκη προγραματοποίησης καλύτερων συνθηκών ζωής, γιατί κάτω από το σύνθημα “Ένωση και μόνο Ένωση” καλλιεργείται η στασιμότητα και η νάρκωση του Κυπριακού λαού, και μένουνε στο περιθώριο οι βασικές καθημερινές οικονομικές και πολιτικές του διεκδικήσεις. Γύρω από αυτό το Κόμμα έχουνε συγκεντρωθεί όλοι όσοι έχουνε πάρει παράσημα και τίτλους από την Κυβέρνηση της Αγγλίας και την Αυτού Μεγαλειότητα.

Στο άλλο κόμμα, που από καιρό παρουσιάζεται σαν “αριστερή παράταξη” βρίσκονται όλα τα απορρίματα της δεξιάς, όλα τα μικροαστικά και επιπόλαια στοιχεία, όλοι οι νεώτεροι οπορτουνιστές διαστρεβλωτές του Μαρξισμού, και γενικά όλοι όσοι δεν μπόρεσαν να πάρουνε μια κοινωνική θέση με τη δική τους αξία και τη δική τους δυναμικότητα. Ανάμεσα σ' αυτούς ξεχωριστή θέση παίρνουνε οι “ηγέτες” των εργατών και αγροτών, που με την αριστερή φρασεολογία που χρησιμοποιούνε, τα καταφέρνουνε να εξαπατούν τις μάζες, για να τις παρασύρνουνε σ' αγώνες στείρους κι αντιταξικούς, σ' αγώνες που αμβλύνουνε την πάλη των τάξεων στην Κύπρο, σ' αγώνες που δε βλάφτουνε τα αστικά συμφέροντα, σε τέτοιους αγώνες, σαν και τις αυριανές Δημοτικές εκλογές στην Κύπρο.

Μπροστά σ' αυτά τα δύο αντίπαλα κόμματα, το Κόμμα της 4ης Διεθνούς στη Κύπρο, αντιτάσσει το δικό του Επαναστατικό Κομμουνιστικό Πρόγραμμα για την απελευθέρωση του προλεταριάτου από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Το Κόμμα μας παρά την αριθμητικά μικρή του δύναμη, δε φοβάται να διακηρύξει την αλήθεια γι' αυτές τις εκλογές, και δε φοβάται να τονίσει πως δεν μπορεί ποτές να συμβιβαστεί με την ξένη κυρίαρχη δύναμη και με τους κρυφούς και φανερούς συνεργάτες της. Το Κόμμα μας θ' αγωνιστεί είτε μέσα, είτε έξω από τα Δημαρχεία για την εχτέλεση του προγράμματος μας, κινητοποιώντας όλα τα πρωτοπόρα στοιχεία της Εργατικής Τάξης, και όλους εκείνους που πιστεούνε στην ιδέα του Σοσιαλισμού στο τόπο μας. Το Κόμμα μας θ' αγωνιστεί για μια πλήρη αυτοκυβέρνηση, έτσι που ο Κυπριακός λαός να γίνει κύριος του σπιτιού του, και να απαλλαγεί από την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, να μείνει ελεύθερος να καθορίσει μόνος του το μέλλον του.

Το Κόμμα μας παλαίει για μια πλήρη συνεργασία με τα σύνοικα στοιχεία που νάνε στηριγμένη πάνω σε ίση μοίρα και σε ίσα δικαιώματα, και θέτει ως βάση στο πολιτικό ζήτημα, το αναλογικό εκλογικό σύστημα, ώστε ν' αντιπροσωπεύονται οι μειονότητες στη διακυβέρνηση του τόπου, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάπτυξη και την πρόοδο του Κύπριακού λαού. Το Κόμμα μας παλαίει για την παραχώρηση κοινωνικών ασφαλίσεων στο τόπο, σε βαθμό που να προστατεύεται και να εξασφαλίζεται κάθε εργαζόμενος από δυστύχημα, ανικανότητα, γηρατειά, αρρώστιες, και για την παραχώρηση επιδομάτων στους υπαλλήλους είτε επίσημοι είτε ανεπίσημοι είναι.

Το Κόμμα μας παλαίει για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στη γυναίκα και για τη συμμετοχή της με ίσα δικαιώματα όπως και οι άνδρες, σε κάθε εκπολιτιστικό έργο και στη διακυβέρνηση του τόπου, σαν κοινωνικού παράγοντα. Και για: Την παραχώρηση του δικαιώματος πλήρους ελευθερίας του λόγου, τύπου και συγκέντρωσης,για τη θέσπιση μιας προστατευτικής και συνχρονισμένης εργατικής νομοθεσίας, γαι την δωρεάν στέγαση των αστέγων, την παροχή νερού και φωτιστικού ρεύματος στους άπορους, για την καθολική μόρφοση ανώτερη και κατώτερη δωρεάν στος απόρους, για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών και Δημοτικού Νοσοκομείου, όπου δεν υπάρχει σήμερα, που ν' ανταποκρίνουνται στις σύνχρονες ανάγκες του πληθυσμού, και για τη δωρεάν περίθαλψη σ' όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ και ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ,

Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, δε μπορούνε όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης να βρούνε τη λύση τους. Γιατί τότε μόνο μπορούν οι εργάτες ν' απαλλαγούνε από την καταπίεση και την εκμετάλλευση, την φτώχεια και την ανεργία, όταν με την πυγμή τους θα ρίξουνε το σημερινό κοινωνικό σύστημα για να οικοδομήσουνε το Σοσιαλισμό στη χώρα μας.

Μα γαι την επικράτηση του Σοσιαλισμού χρειάζουνται αγώνες μαχητικοί, αγώνες ταξικοί, αγώνες αδιάλλαχτοι με το προλεταριάτο επί κεφαλής όλων των καταπιεζομένων.

Αυτός ο δρόμος, είναι μακρυνός και δύσκολος.

Οι προλετάριοι, όμως, δεν έχουνε τίποτε να χάσουνε εχτός απ' τα δεσμά τους.

Και θα κερδίσουνε ένα ολόκλητο κόσμο.

Ο υποψήφιος Δημοτικός μας Σύμβουλος,

ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΔΙΝΟΣ

el/leaflets/trotskystiko/trotskystiko_ekloges1949.txt · Last modified: 2020/07/14 16:18 (external edit)