el:magazines:traino:no_10:eoka

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
el:magazines:traino:no_10:eoka [2020/08/24 13:11]
no_name12
el:magazines:traino:no_10:eoka [2020/08/28 15:06] (current)
no_name12
Line 1234: Line 1234:
  
 Ένα δείγμα τέτοιας δήλωσης, που αναφέρει  Ένα δείγμα τέτοιας δήλωσης, που αναφέρει 
-ο Γ. Λιλλήκας, στην κλασσική του μελέτη για  +ο Γ. Λιλλήκας, [[el:magazines:entostonteixon:no_24:coup|στην κλασσική του μελέτη για  
-τα καπετανάτα της ΕΟΚΑ, είναι και το +τα καπετανάτα της ΕΟΚΑ]], είναι και το 
 ακόλουθο: ακόλουθο:
  
Line 1507: Line 1507:
   - Γεώργιος Γρίβας, Απομνημονεύματα, σ.223.   - Γεώργιος Γρίβας, Απομνημονεύματα, σ.223.
   - Ισχάν Αλή, Απομνημονεύματα, σ. 40.   - Ισχάν Αλή, Απομνημονεύματα, σ. 40.
-  - Ο Κυριάκος Μάτσης χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία, πρώτον γιατί όσο καιρό ήταν τομεάρχης στοπν Πενταδάκτυλο δεν έγιναν βιαιοπραγίες εναντίον αριστερών αλλά και γιατί ο ίδιος φαίνεται να εναντιωνόταν στην Τρομοκρατία. Σε μια γνωστή επιστολή του ο ταγματάρχης Μακκάνουντ (που γνώρισε και εκτίμησε τον ήθος και τις απόψεις του Μάτση κατά τη διάρκεια της κράτησης του) τον καλεί να παρέμβει για να αποτραπεί σύγκρουση μεταξύ «ΕΟΚΑ - κομμουνιστών» και οι διακοινοτικές συγκρούσεις, (βλ. Κώστας Γραικός «Κυπριακή Ιστορία» που περιλαμβάνει και υπόνοιες βασισμένες στις ιστορικές συγκυρίες για τις σχέσεις του Γ ρίβα με τους Άγγλους).+  - Ο Κυριάκος Μάτσης χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία, πρώτον γιατί όσο καιρό ήταν τομεάρχης στοπν Πενταδάκτυλο δεν έγιναν βιαιοπραγίες εναντίον αριστερών αλλά και γιατί ο ίδιος φαίνεται να εναντιωνόταν στην Τρομοκρατία. Σε μια γνωστή επιστολή του ο ταγματάρχης Μακκάνουντ (που γνώρισε και εκτίμησε τον ήθος και τις απόψεις του Μάτση κατά τη διάρκεια της κράτησης του) τον καλεί να παρέμβει για να αποτραπεί σύγκρουση μεταξύ «ΕΟΚΑ - κομμουνιστών» και οι διακοινοτικές συγκρούσεις, (βλ. Κώστας Γραικός «Κυπριακή Ιστορία» που περιλαμβάνει και υπόνοιες βασισμένες στις ιστορικές συγκυρίες για τις σχέσεις του Γρίβα με τους Άγγλους).
  
 **ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ** **ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ**
Line 1516: Line 1516:
 Χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα άρθρα του Μ. Πουμπούρη, ο «διάλογος» μεταξύ των συνδέσμων αγωνιστών και του ΑΚΕΛ το 1992 για τις δολοφονίες και οι επιστολές των παιδιών των δολοφονημένων που ζητούν εξηγήσεις ή αποκατάσταση. **Για κανένα δολοφονημένο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα συγκεκριμένη κατηγορία.** Χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα άρθρα του Μ. Πουμπούρη, ο «διάλογος» μεταξύ των συνδέσμων αγωνιστών και του ΑΚΕΛ το 1992 για τις δολοφονίες και οι επιστολές των παιδιών των δολοφονημένων που ζητούν εξηγήσεις ή αποκατάσταση. **Για κανένα δολοφονημένο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα συγκεκριμένη κατηγορία.**
  
-{{tag> Κατάσταση:"Χρειάζεται Μετάφραση":"Χρειάζεται Τούρκικη Μετάφραση"+{{tag> Κατάσταση:"Χρειάζεται Μετάφραση":"Χρειάζεται Τούρκικη Μετάφραση" Κατάσταση:"Χρειάζεται Μετάφραση":"Χρειάζεται Αγγλική Μετάφραση"
 "Περιοδικά":"Τραίνο στην πόλη (Περιοδικό)":"Τραίνο στην πόλη - Τεύχος 10" "Περιοδικά":"Τραίνο στην πόλη (Περιοδικό)":"Τραίνο στην πόλη - Τεύχος 10"
 "Δεκαετία":"Δεκαετία 1990-1999" "Δεκαετία":"Δεκαετία 1990-1999"
Line 1522: Line 1522:
 Τοποθεσίες:Λεμεσός Τοποθεσίες:Λεμεσός
 Θέμα:"ΕΟΚΑ" "Θέμα":"Εθνικισμός/Ακροδεξιά"}}  Θέμα:"ΕΟΚΑ" "Θέμα":"Εθνικισμός/Ακροδεξιά"}} 
- 
-  
- 
  
el/magazines/traino/no_10/eoka.1598274675.txt.gz · Last modified: 2020/08/24 13:11 by no_name12