Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ομάδας 1917 στις 18/11/22.
Τί εστί Μαρξισμός;
Εισαγωγή
Ο μαρξισμός θεωρείται πιο συχνά ως μια κοινωνικοοικονομική θεωρία που δίνει προτεραιότητα στις ταξικές σχέσεις και στους οικονομικούς παράγοντες για την κατανόηση της ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, ο μαρξισμός ανάγεται στην κοινωνιολογία. Στην Αριστερά, θεωρείται από τους περισσότερους ως κακή κοινωνιολογία επειδή δεν αναγνωρίζει τη σημασία των κοινωνικών δομών πέρα από τις οικονομικές στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Επομένως, η σημασία του περιορίζεται περαιτέρω στα οικονομικά: ο μαρξισμός είναι μια θεωρία που δίνει μια επαρκή εξήγηση για το πώς λειτουργεί το λεγόμενο καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα και που χρειάζεται πλαισίωση από άλλες θεωρίες που φωτίζουν άλλες πτυχές του κοινωνικού ιστού.
Παρ’όλα αυτά, ο μαρξισμός δεν είναι ούτε κοινωνιολογία ούτε οικονομικά. Είναι αντίθετα μια μέθοδος, μια μέθοδος σύλληψης της κοινωνικής πραγματικότητας προκειμένου να την αλλάξει. Είναι επομένως μια επαναστατική μέθοδος, όχι μια απλή μέθοδος ανάλυσης και κριτικής. Είναι μια μέθοδος που προορίζεται να λειτουργήσει ως οδηγός δράσης για μια συγκεκριμένη ιστορική κοινωνική ομάδα, το προλεταριάτο, όντας η ταξική του συνείδηση. Είναι, επιπλέον, μια ιστορικά συγκεκριμένη μέθοδος, δηλ. μια μέθοδος της οποίας η διατύπωση και η πρακτική κατέστη δυνατή λόγω συγκεκριμένων ιστορικών συνθηκών και της οποίας η σημασία περιορίζεται σε αυτές τις συνθήκες. Αυτή η μέθοδος είναι η εμμενής διαλεκτική κριτική κοινωνικών φαινομένων και ονομάστηκε διαλεκτικός υλισμός.
Το 1917 θα δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων που θα βασίζονται σε μερικά από τα βασικά γραπτά του Μαρξ, με σκοπό να αποσαφηνίσουμε τι είναι η εμμενής διαλεκτική κριτική και ο διαλεκτικός υλισμός, καθώς και να εξηγήσουμε την κεντρική θέση που κατέχει ο καπιταλισμός και το προλεταριάτο στον μαρξισμό. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να ξεκαθαρίσουμε πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι, ή ήταν, ο μαρξισμός. Το σημείο εκκίνησης και θέμα του πρώτου άρθρου είναι η περίφημη επιστολή του Μαρξ στο φίλο του Arnold Ruge, η οποία μπορεί να γίνει κατανοητή ως η διακήρυξη προθέσεών του Μαρξ. Η ουσία του μαρξισμού ως επαναστατικής μεθόδου είναι ήδη διατυπωμένη εκεί. Στο δεύτερο άρθρο εξετάζω τις ρίζες της διαλεκτικής μεθόδου του Μαρξ στον Φόυερμπαχ και ιδιαίτερα στον Χέγκελ, υποστηρίζοντας ότι στη διατύπωση της μεθόδου του ο Μαρξ υπερβαίνει διαλεκτικά τη σκέψη των δύο αυτών φιλοσόφων. Στο τρίτο άρθρο παρουσιάζω τις βασικές αρχές της μεθόδου: ως υλιστική υποστηρίζει την πρωτοκαθεδρία της κοινωνικής ύπαρξης έναντι της συνείδησης, και ως διαλεκτική αντιλαμβάνεται αυτήν την κοινωνική ύπαρξη ως αυτοαντιφατική που δείχνει πέραν του εαυτού της. Στο τέταρτο επικεντρώνομαι στην απαρχή της μαρξικής κριτικής της πολιτικής οικονομίας και της προλεταριοποιημένης εργασίας, και στο πέμπτο στην υπέρβαση αυτής της εργασίας στην κομμουνιστική ελευθερία.
Άρθρα: