el:digital:osdame:osdame_police

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 04/05/21 από την συντονιστική ομάδα Ως Δαμέ, στο Facebook.

Περιεχόμενο

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα (10-15 Μάη) θα λάβουν χώρα δυο δίκες που αφορούν συντρόφους που διώκονται για συμμετοχή ή/και προτροπή σε διαδηλώσεις εν καιρώ πανδημίας. Με αφορμή τις δίκες αυτές, οι οποίες είναι δυο μόνο από τις πολλές που αντιμετωπίζουν συντρόφισσες/οι για την απόφασή τους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία, ξεκινούμε μια εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, της κρατικής κατασταλτικής στρατηγικής και της αντισυνταγματικότητας των μέτρων που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο.

Η πρώτη απαγόρευση διαδηλώσεων επιβλήθηκε με το πρώτο lockdown στις 23 Μαρτίου του 2020. Αν και δεν αναφερόταν ρητά η απαγόρευση διαδηλώσεων στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν καθιστούσαν ουσιαστικά τις διαδηλώσεις απαγορευμένες. Η καταστολή διαδηλώσεων με πρόσχημα την πανδημία ξεκίνησε με τις πρώτες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στα τέλη του Μάη, όπου αστυνομικοί εξέδωσαν πρόστιμα σε διαδηλωτές που έλαβαν μέρος στην αντιρατσιστική πορεία ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών στο κέντρο Πουρνάρα, το οποίο μετατράπηκε αυθαίρετα από «κέντρο πρώτης υποδοχής» σε κλειστό στρατόπεδο.

Παράλληλα, η αστυνομία πρόσαψε κατηγορίες ακόμα και για το κάλεσμα στην πορεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, την ίδια ώρα που άνοιγε και λειτουργούσε ξανά η εστίαση.

Ενώ η οικονομία άνοιξε από τον Ιούνιο του ‘20 για την τουριστική περίοδο, με τα πλείστα περιοριστικά μέτρα να καταργούνται, η απαγόρευση διαδηλώσεων παρέμεινε σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Στις 31 Αυγούστου 2020, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενσωμάτωσαν με διάταγμα ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες καθόριζαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση θα επέτρεπε την διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων. Οι οδηγίες δεν ήρθαν όμως απλά να ορίσουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την αυτό-προστασία των διαδηλωτών, αφού είχαν ένα καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα, εισάγοντας κανονισμούς οι οποίοι δεν επιβάλλονταν τότε σε κανένα άλλο πλαίσιο, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων σε ανοικτούς δημόσιους χώρους την ίδια ώρα που οι κλειστοί χώροι εστίασης λειτουργούσαν χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες, καθώς και η απαγόρευση διαμοιρασμού φυλλαδίων αποκλειστικά και μόνο στις διαδηλώσεις. Επιβλήθηκε επίσης η κατοχύρωση «διοργανωτή», ο οποίος έφερε την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων στη διαδήλωση, και τον οποίο η αστυνομία μπορούσε μετέπειτα να συλλάβει και να του προσάψει κατηγορίες αν θεωρούσε πως δεν τηρήθηκαν επαρκώς τα πρωτόκολλα, μεταφέροντας την ευθύνη της αστυνόμευσης από την αστυνομία στον «διοργανωτή», προωθώντας έτσι την αυτό-αστυνόμευση των διαδηλώσεων.

Παρά τους περιορισμούς, διοργανώθηκαν αρκετές διαδηλώσεις από τον Σεπτέμβρη του ‘20, στις οποίες τηρήθηκαν επί το πλείστον ουσιαστικά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως η χρήση μάσκας και η διατήρηση αποστάσεων. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σε διαδηλώσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή περιεχομένου, ενσωματώθηκε στη νέα κανονικότητα, ενώ η αποστολή προστίμων σε διαδηλωτές μετά από αναγνώριση προσώπων μέσα από τη βιντεογράφηση διαδηλώσεων με drones και κάμερες έγινε πλέον τυπική τακτική από την αστυνομία, μια διαδικασία της οποίας η νομική βάση είναι τουλάχιστον διάτρητη. Με πρόσχημα επεισόδια που ξέσπασαν σε διαδήλωση στη Λεμεσό στις 14 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διάταγμα στις 17 Νοεμβρίου μέσα στο οποίο αναφέρεται πλέον ρητά η ολική απαγόρευση διαδηλώσεων, με την αστυνομία να συλλαμβάνει αυθαίρετα άτομα προσάπτοντας κατηγορίες ακόμα και για σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με διαδηλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Προφανώς η νέα απόλυτη απαγόρευση διαδηλώσεων ήρθε ως απάντηση στα επεισόδια της Λεμεσού και δεν είχε τίποτε να κάνει με τη δημόσια υγεία.

Η πρώτη διαμαρτυρία μετά την απαγόρευση διαδηλώσεων οργανώθηκε από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στις 28 Νοεμβρίου στη Λευκωσία και αντιμετωπίστηκε με όρους φαντασμαγορικής καταστολής, αφού πάνοπλες αντιοχλαγωγικές ομάδες της αστυνομίας μπλόκαραν την πρόσβαση στην Πλατεία Ελευθερίας και τραμπουκίζαν όσο κόσμο προσπαθούσε να μαζευτεί στην πλατεία, ενώ η αύρα νερού «Αίαντας» έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Λευκωσία. Το αποτέλεσμα ήταν η πορεία να μην καταφέρει να ξεκινήσει από το σημείο έναρξης που είχε ανακοινωθεί, με όσα άτομα κατάφεραν να συναντηθούν να πραγματοποιούν την πορεία από άλλο σημείο, υπό την ανησυχία πιθανής βίαιης καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η πρωτόγνωρη αστυνομική βία με την οποία αντιμετωπίστηκε η πρώτη πορεία ‘Ως Δαμέ’ στις 13 Φλεβάρη του 2021 ανάγκασε τόσο την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό, όσο και την αντιπολίτευση να διαχωρίσουν τις θέσεις τους σχετικά με την ολική απαγόρευση διαδηλώσεων, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συνδέσμου εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την πλήρη απαγόρευση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης. Η αντισυνταγματικότητα της γενικής απαγόρευσης διαδηλώσεων, καθώς και διάφορων άλλων μέτρων που εμπεριέχονται στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας εκτέθηκαν περαιτέρω μέσα από συστηματικές παρεμβάσεις δικηγόρων στα Μ.Μ.Ε., με την κυβέρνηση να εκτίθεται πλέον και σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International), η οποία κάλεσε τις κυπριακές αρχές να άρουν την «παράνομη και δυσανάλογη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων». Και καθώς η νομιμότητα των διαταγμάτων αμφισβητείται πλέον ακόμα και δικαστικώς, το κυπριακό κράτος συνεχίζει να διατηρεί την αντισυνταγματική απαγόρευση διαδηλώσεων στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στο δρόμο, να σπάζουμε τον τρόμο και κάθε δικτατορικό μέτρο που επιβάλλεται με πρόσχημα τη δημόσια υγεία. Στηρίζουμε όλες και όλους που διώκονται από την Κυπριακή «Δημοκρατία» και απαιτούμε:

  1. Να πέσουν άμεσα όλες οι κατηγορίες για όλα τα άτομα που σχετίζονται με συμμετοχή ή/και παρακίνηση σε συμμετοχή διαδηλώσεων
  2. Να καταργηθεί άμεσα η απαγόρευση των διαδηλώσεων
  3. Να καταργηθούν όλα τα αντισυνταγματικά μέτρα όπως είναι η αποστολή sms και το curfew

Αλληλεγγύη στους/ις διωκόμενους/ες ✊

Ραντεβού στους δρόμους, στα δικαστήρια, στους αγώνες που έρχονται ✌️

#ωςδαμε με τον αυταρχισμό τζαι την καταστολή!

el/digital/osdame/osdame_police.txt · Last modified: 2021/05/05 10:23 by no_name12