el:digital:paremvasi:military

Ανακοίνωση – Εξωφρενικές στρατιωτικές δαπάνες σε μια εποχή που διαλύεται ο κοινωνικός ιστός (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2013 στην ιστοσελίδα της Αριστερής Παρέμβασης.

Περιεχόμενο

Ανακοίνωση – Εξωφρενικές στρατιωτικές δαπάνες σε μια εποχή που διαλύεται ο κοινωνικός ιστός

19/12/2013

Με συνολικό ποσό 350 εκ. ευρώ, οι στρατιωτικές δαπάνες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ γίνεται συζήτηση για επιπλέον περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία συρρικνώνονται, από τη μία η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφασίζει την αγορά δύο σκαφών ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ αξίας 100 εκ. ευρώ, και από την άλλη ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συνασπίζονται για την εκταμίευση 28 εκ. ευρώ για την επισκευή ρωσικών ελικοπτέρων.

Πίσω από τις αγορές όπλων βρίσκεται συνήθως ένας εκτεταμένος μηχανισμός μίζας και διαφθοράς, ο οποίος επιβάλλει τεράστια έξοδα παραφουσκώνοντας αμυντικές ανάγκες και δημιουργώντας φαντασιακές απειλές. Οι τεράστιες και δυσανάλογες με τις δυνατότητες της οικονομίας μας στρατιωτικές δαπάνες (ενιαίο αμυντικό δόγμα, S-300) δεν διαφοροποίησαν σε καμιά περίπτωση τους συσχετισμούς ισχύος έναντι της Τουρκίας. Αντίθετα, η εμμονή στη λογική των εξοπλισμών διαιωνίζει την αντιπαράθεση, την ένταση και τις εθνικιστικές εξάρσεις.

Οι μίζες και τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη δεν έχουν μόνο τοπική διάσταση. Όπως φάνηκε και στην Ελλάδα με την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων ή τα σκάνδαλα Τσοχατζόπουλου (όπου αναμένουμε εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο), η συντήρηση πολεμικών βιομηχανιών εξαρτάται από την ύπαρξη χωρών που είναι πρόθυμες να ξοδέψουν τα χρήματα των φορολογουμένων τους είτε για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν κτλ), είτε για «προληπτικούς» λόγους. Αν στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάστηκε ο ευρωβουλευτής Κον-Μπεντίτ για να επισημάνει τις ευθύνες της Ε.Ε. για τη συντήρηση της Ελληνοτουρκικής έντασης προς όφελος των στρατιωτικών της βιομηχανιών, τότε τι να πούμε για την Κύπρο;

Η Αριστερή Παρέμβαση θεωρεί ότι η αποστρατικοποίηση δεν είναι απλά ένα αόριστο ευχολόγιο στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού. Με όραμα την τελική διάλυση του στρατού, προτείνουμε τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών και σημαντική μείωση της θητείας ως απόδειξη της θέλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ενός ενωμένου, ανεξάρτητου και αποστρατικοποιημένου κράτους. Η εξάλειψη των στρατιωτικών δαπανών θα εξοικονομήσει τεράστια κονδύλια που δημιουργούν προϋποθέσεις για μια διαφορετική κοινωνική πολιτική. Με έμφαση στην Παιδεία, την Υγεία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Η Αριστερή Παρέμβαση θεωρεί ότι η ακρογωνιαία λίθος της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου θα πρέπει να είναι πολιτική φιλίας, ειρήνης και καλής γειτονίας με τους λαούς της περιοχής.

Αριστερή Παρέμβαση

19 Δεκεμβρίου 2013

el/digital/paremvasi/military.txt · Last modified: 2020/07/14 16:18 (external edit)