Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Ανώνυμη Μαθητική Ομάδα, τον Οκτώβρη του 2009 στη Λευκωσία. Υπογράφτηκε ως 'Παιδιά του Μανώλη'. Πρόκειται για αναφορά στην Πλατεία Φανερωμένης. Διαμοιράστηκε στη Λευκωσία στις μαθητικές παρελάσεις της 28η Οκτωβρίου (Επέτειος του Όχι).
Παρελάσεις των Διακρίσεων
Οι μαθητικές παρελάσεις προέρχονται από τη “νεολαία του Χίτλερ”, η οποία ήταν ένα κομμάτι του του ναζιστικού κόμματος (για μαθητές και νέους). Προωθούσαν τη ναζιστική ιδεολογία μέσα από την εφαρμογή στρατιωτικής πειθαρχίας πάνω στις νέες γενιές. Αυτό είχε επιβληθεί σε όλα τα παιδιά με τη βία στη Γερμανία το 1936-45. Ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 1936 ήταν εμπνευσμένος από τη ναζιστική ιδεολογία. Ηγήθηκε της νεολαίας χρησιμοποιώντας την ίδια στρατιωτική τακτική. Ακόμη και μετά την πτώση του Μεταξά το 1941 αυτή η διαδικασία οργάνωσης μαθητικών παρελάσεων εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη μέχρι και σήμερα. Μετά την Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1960, το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο υπάρχον ελληνικό σύστημα. Η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων είχε προταθεί μόνο μία φορά μετά την πτώση της δικτατορίας της Χούντας (1974), αλλά αμέσως μετά ξεχάστηκε. Οι μόνες δύο χώρες που εξακολουθούν να προωθούν την ιδέα των μαθητικών παρελάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αντιτίθενται σθεναρά στην ανοχή της πρακτικής αυτής για τους εξής λόγους:
Η ύπαρξη των μαθητικών παρελάσεων πρέπει να παύσει να είναι αποδεκτή. Είναι μια στρατηγική που στερεί την ελευθερία της έκφρασης, προωθεί τις εθνικιστικές ιδεολογίες που περαιτέρω μειώνουν την πολιτισμική ανοχή και την ισότητα των ανθρώπων που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη πολυπολιτισμική χώρα. Δεν πρέπει να δεχτούμε κανενός είδους διάκριση. Πρέπει να προωθήσουμε την ισότητα και τον σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.
Ας πούμε Ναι στην Πολυμορφία, Ναι στην Ενότητα - Ας πούμε όχι στις μαθητικές παρελάσεις
Παιδιά του Μανώλη