el:magazines:entostonteixon:no_24:chemicals

Η Κύπρος Διαμετακομιστικός Σταθμός Χημικών Όπλων προς το Ιράκ

Στο τεύχος της 13ης Φεβρουαρίου 1987 ξένου ειρηνιστικού περιοδικού, σε τακτική στήλη του περιοδικού* αυτού, μια φίλη της στήλης λέει τα εξής αποκαλυπτικά:(1)

Μιλώντας σε στρατιωτικό αξιωματικό, το θέμα της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τα ταξίδια στη Μεσόγειο. Στη διάρκεια της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους ρόλους που επωμίζονται τα αγγλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Κύπρο, είναι η συνοδεία βρετανικών χημικών όπλων στη μεσογειακή… κρουαζιέρα τους.

Τα χημικά φορτώνονται στη Βάση ΡΑΦ Brize Norton (σ.σ. πιθανόν στην περιοχή του North Yorkshire), με συνοδεία για την Κύπρο και μετά κάνουν μια μεγάλη περιοδεία μέσω Δυτικής Γερμανίας, πίσω στην Κύπρο, μετά στην Ελλάδα ή τη Γιουγκοσλαβία, φτάνουν στη Σαουδική Αραβία, αφού προηγουμένως έχουν επισκεφτεί κι άλλα μέρη νοτιότερα. Η Σαουδική Αραβία, όμως, εν είναι ο τελικός προορισμός τους, ο τελικός προορισμός τους –μαντέψτε ποιος είναι- το Ιράκ.

Σύμφωνα με κάποιον καθηγητή της διπλωματίας που εδρεύει στο Λονδίνο, «όλοι γνωρίζουν» ότι η Βρετανία στέλλει χημικά όπλα στο Ιράκ.

Τα πράγματα αυτό δείχνουν, παρόλο που η αγγλική κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τον τελικό προορισμό αυτών των όπλων.

* Peace News

Κ.Λ.

(1) Για το λαθρεμπόριο όπλων βλ. επίσης το κείμενο του Βασίλη Ζήση «Λαθρεμπόριο όπλων, Το καράβι από τον Πειραιά… Το καράβι για την Περσία…» Αντί, τ. 335, 19/12/1986, σ.9.

Επίσης, σχετικές αποκαλύψεις έκανε η εφημερίδα των Δανών ναυτεργατών «Αρμπεζντερ Μπλάντετ» και η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

el/magazines/entostonteixon/no_24/chemicals.txt · Last modified: 2020/07/14 17:05 (external edit)