el:digital:fanari:fanari_istoriko

Το «φανάρι του Διογένη» – καταλήψεις και κοινωνικά κέντρα (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2009 στο blog της κατάληψης Φανάρι του Διογένη.

Περιεχόμενο

Το «φανάρι του Διογένη» – καταλήψεις και κοινωνικά κέντρα

Αρχικά θεωρώ σημαντικό να επαναφέρω κάποια στοιχεία από τις αρχικές θέσεις της κατάληψης και του κοινωνικού κέντρου «Το Φανάρι του Διογένη», το οποίο υπήρξε σημείο αφετηρίας ενός πολιτικοποιημένου κοινωνικού χώρου και καταστάσεως πρωτοφανούς για τα κοινωνικά δεδομένα της Κύπρου.

Εκφράζοντας την πλήρη ανάληψη ευθυνών της πράξης, σε άμεση αντίσταση προς κάθε μορφής προσχήματα που οι σύγχρονες καπιταλιστικές, υπερδογματικές «δημοκρατίες», χρησιμοποιούν για να ελέγχουν και να καταπιέζουν την κοινωνία:

«Η κατάληψη είναι μια επιλογή, η οποία πηγάζει από την αποστροφή που νιώθουμε απέναντι στις συνθήκες που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης. Τα εξαντλητικά ενοίκια, οι συνθήκες εργασίας, η εμπορευματοποίηση, η απάθεια και η αποξένωση, μας περιορίζουν ασφυκτικά τη δημιουργικότητα, την έκφραση και τις επιθυμίες, τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά.

Η κατάληψη είναι μια επιλογή που πηγάζει από την επιθυμία μας για ισότιμη συνεύρεση και επικοινωνία, για έκφραση και δημιουργία, ελεύθερη από ιεραρχίες και μεσολαβήσεις.

Για μια καθημερινή ζωή βασισμένη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό της προσωπικής διαφορετικότητας.

Η κατάληψη είναι το έδαφος για ανάπτυξη της κριτικής απέναντι στο κυρίαρχο σύστημα.

Είναι το έδαφος για άμεση αντίσταση στα σχέδια των πολιτικών και των καπιταλίστων.» Προκήρυξη της κατάληψης και κοινωνικό κέντρο «Το Φανάρι του Διογένη»

Η κατάληψη «Το Φανάρι του Διογένη» λειτούργησε ως στεγαστική κολεκτίβα και στα πλαίσια του κοινωνικού κέντρου λειτούργησε ως:

  • αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο χώρος συνεύρεσης, λαικών συνελεύσεων και προβολών
  • κέντρο πληροφόρησης για άδεια σπίτια για άτομα και κοινωνικές ομάδες
  • αρχείο εντύπων με πολιτικοποιημένο υλικό μπροσούρες, προκηρύξεις κοκ
  • αίθουσα ελευθεριακής διαπαιδαγώγησης όπου παραδίδονταν δωρεάν μαθήματα τέχνης, χειροτεχνίας, αυθόρμητα jam session κοκ. Ένας χώρος όπου κανείς μπορούσε να διδαχθεί και να διδάξει ελευθέρα.
  • χώρος πολιτικοποιημένων εκδηλώσεων

Στα πλαίσια του πολιτικού σκέλους της κατάληψης:

  • αλληλεγγύη σε άλλες καταλήψεις.
  • επαφή με την γειτονία και προώθηση των λαικών συνελεύσεων, της άμεσης δημοκρατίας και της άμεσης αντίστασης στα θέματα που μας επηρεάζουν.
  • στήριξη και διαιώνιση των κοινωνικών αγώνων. » Προκήρυξη της κατάληψης και κοινωνικό κέντρο «Το Φανάρι του Διογένη»

Η κατάληψη είναι ένας χώρος που προωθεί την ιδέα μέσα απ’ την πράξη και μέσα απ’ την πράξη την ιδέα. Η άμεση ανάμιξη ανθρώπων μέσα σ’ ένα ελευθεριακό περιβάλλον γίνεται σημείο συνειδητής αφύπνισης και αυταπάρνησης. Ένας χώρος που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και εκφράζει την διαφορετικότητα, την εναλλακτική και ελευθεριακή κουλτούρα, σκέψη, έκφραση και δημιουργικότητα, τον αλληλοσεβασμό, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη. Ένας χώρος σε άμεση αντίσταση και άρνηση του κατεστημένου, της οικονομικής, ιεραρχικής, ρατσιστικής, φυλετικής καταπίεσης, στην άρνηση της πατριαρχικής οικογένειας, της θρησκοληψίας , της κυρίαρχης ιδεολογίας, του σύγχρονου συντηρητισμού και φυσικά στην άρνηση της ιδιοκτησίας – «η ιδιοκτησία είναι κλοπή» Προυντόν, « ιδιοκτησία είναι θεός» Μπακούνιν και εγώ θα έλεγα, « ιδιοκτησία είναι κλοπή, είναι θεός και φυλακή».

Η κατάληψη είναι ένα απ’ τα μέσα αντίστασης και αμφισβήτησης του κατεστημένου, το απορρίπτει και βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση και πόλεμο με το κεφαλαίο, το κράτος και τα συμφέροντα τους.

Η κατάληψη είναι η πράξη που εκφράζει την αναζήτηση του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή, βάζοντας μπροστά την κοινωνία για την δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων που θα κινούνται προς την αυτονομία. Ένας χώρος που εκφράζει την άρνηση του απέναντι στην εξουσία, η οποία έχει στόχο στο να εδραιώνει συνεχώς την διαίρεση των ανθρώπων σε κοινωνικές τάξεις και να τους γκετοποιεί σε ομάδες απομόνωσης με αποτέλεσμα τον εξανθρωπισμό.

«Το Φανάρι του Διογένη» λειτούργησε από τις 29/9/2008 έως 7/2/2009 υπήρξε επαναστατική πράξη και έκφραση αυταπάρνησης.

Αντρέας Σ

el/digital/fanari/fanari_istoriko.txt · Last modified: 2020/08/22 13:04 by no_name12