el:leaflets:fanari:fanari_about

(Άτιτλο) Ενημερωτικό Φυλλάδιο για την Κατάληψη (Φυλλάδιο)

Ιστορικό Σημείωμα

Αυτό το φυλλάδιο εκδόθηκε από το Φανάρι του Διογένη τον Οκτώβρη του 2008.

Περιεχόμενο

Απ’ τις 29/09/08 το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Διογένους (πρώην Ε.ΚΑ.ΤΕ.) στην παραδοσιακή Λευκωσία τελεί υπό κατάληψη με σκοπό την λειτουργία ενός στεγαστικού και κοινωνικού αυτοδιαχειριζόμενου χώρου.

Η κατάληψη είναι μια επιλογή η οποία πηγάζει από την αποστροφή που νιώθουμε απέναντι στις συνθήκες που επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης. Τα εξαντλητικά ενοίκια, οι συνθήκες εργασίας, η εμπορευματοποίηση, η απάθεια και οι αποξένωση μας περιορίζουν ασφυκτικά τη δημιουργικότητα, την έκφραση και τις επιθυμίες, τόσο συλλογικά όσο και προσωπικά. Η κατάληψη είναι μια επιλογή που πηγάζει από την επιθυμία μας για ισότιμη συνεύρεση και επικοινωνία, για έκφραση και δημιουργία, ελεύθερη απο ιεραρχίες και μεσολαβήσεις. Για μια καθημερινή ζωή βασισμένη στην αλληλεγγύη και το σεβασμό της προσωπικής διαφορετικότητας. Η κατάληψη είναι το έδαφος για ανάπτυξη της κριτικής απέναντι στο κυρίαρχο σύστημα. Είναι το έδαφος για άμεση αντίσταση στα σχέδια των πολιτικών και των καπιταλιστών.

- Στα πλαίσια της στεγαστικής κολεκτίβας λειτουργεί ως 1) Κοινόβιο: ζούμε κοινοβιακά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τρόπος να κάνουμε τη θεωρία πράξη, απαλλαγμένοι απ’ την πυρηνική οικογένεια, την θρησκοληψία και τον συντηρητισμό που επικρατεί στην Κύπρο, ερχόμενοι ο ένας πιο κοντά στον άλλο.. 2) Χώρος φιλοξενίας: λειτουργεί και σαν κέντρο πληροφόρησης για άδεια σπίτια για άτομα και κοινωνικές ομάδες οι οποίες θέλουν να στηρίξουν την ζωή και τα όνειρα τους. Επίσης φιλοξενεί φίλους, συντρόφους και αλληλέγγυους ανθρώπους σε Κύπρο και εξωτερικό.

- Στα πλαίσια του κοινωνικού κέντρου λειτουργούν σε καθημερινή βάση: 1) Καφενείο / χώρος συνεύρεσης: το οποίο θα αυτοσυντηρείται με εισφορές. Οι καφέδες, τα τσάγια κ.οκ. θα προέρχονται από αυτόνομες περιοχές αγροτών και τοπικές βιο-παραγωγές. Μέσα στο χώρο θα οργανώνονται προβολές ντοκιμαντέρ, γλέντια και φαγοπότια. 2) Αρχείο Εντύπων: όπου θα υπάρχει ελεύθερη διανομή και ανάγνωση κειμένων, προκηρύξεων και εντύπων από παρόμοια καταληψιακά εγχειρήματα και πολιτικές ομάδες από Κύπρο, Ελλάδα και διεθνώς. 3) Χαριστικό Παζάρι: Ο καθένας θα μπορεί να χαρίσει ρούχα ή αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεται ή να πάρει οτιδήποτε που ενδεχομένως να του φανεί χρήσιμο. 4) Αίθουσα Διδασκαλίας / Συνελεύσεων: Αίθουσα η οποία θα προορίζετε για δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών, τέχνης, χειροτεχνίας, μουσικής κ.α. Όπου ο καθένας θα μπορεί να διδαχθεί και να διδάξει ελεύθερα. Την ίδια στιγμή θα χρησιμοποιείτε και σαν χώρος συνελεύσεων για άτομα και συλλογικότητες οι οποίες δεν έχουν δικό τους χώρο.

-Στα πλαίσια του πολιτικού σκέλους της κατάληψης 1) Αλληλεγγύη σε άλλες καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους σε Κύπρο και εξωτερικό. 2) Επαφή με την γειτονιά και προώθηση των λαϊκών συνελεύσεων, της άμεσης δημοκρατία και της άμεσης αντίστασης στα θέματα που μας επηρεάζουν. 3) Στήριξη και διαιώνιση των κοινωνικών αγώνων.

Θεωρώντας πως είμαστε κομμάτι του ευρύτερου διεθνούς ελευθεριακού κινήματος και συνεχιστές της καταληψιακής παράδοσης, αναγνωρίζουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας και τους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε. Η αλληλεγγύη και η συμμετοχή των κατοίκων, των τεχνίτων και των εργατών της γύρο περιοχής, θα μας δώσει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε…

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΛΗΞΗΣ

Κοινωνικό Κέντρο / Κατάληψη «Το Φανάρι του Διογένη»

www.squatofcyprus.blogspot.com

el/leaflets/fanari/fanari_about.txt · Last modified: 2020/07/14 16:18 (external edit)