el:digital:aristeripteriga:akel_eklisi

Έκκληση προς την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Μάη του 2022 στην ηλεκτρονική σελίδα της Αριστερής Πτέρυγας.

Περιεχόμενο

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να προτείνει επιλογή δύο δεξιών υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 αποτελεί το μεγαλύτερο σφάλμα εκτίμησης της πολιτικής κατάστασης μετά την επιλογή του Τάσου Παπαδόπουλου για το 2003. Υποτιμά τις δυνατότητες της Αριστεράς να στρατευτεί σε ένα προεκλογικό αγώνα με σοβαρές δυνατότητες επιτυχίας απέναντι σε μια καίρια διαιρεμένη Δεξιά, με ένα δικό της υποψήφιο που να μπορέσει να ενθουσιάσει τις αριστερές μάζες και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη. Παράλληλα, υπερτιμά τις δυνατότητες των δυο πιθανών υποψηφίων να προσθέσουν στις ψήφους της Αριστεράς σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων πέρα από τον αριστερό χώρο.

Η Κύπρος αυτή τη στιγμή περνά μια πρωτόγνωρη κρίση. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν καταβαραθρωθεί, το Βαρώσι βρίσκεται ένα βήμα πριν τον εποικισμό, η κυπριακή ΑΟΖ έχει ουσιαστικά καταληφθεί από την Τουρκία και η απαισιοδοξία για οποιαδήποτε διέξοδο στο Κυπριακό είναι κυρίαρχη τόσο στην Ελληνοκυπριακή όσο και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η διαφθορά βρίσκεται στα πιο ψηλά επίπεδα που είδαμε ποτέ στην Κύπρο με τη διαπλοκή της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Προέδρου Αναστασιάδη να αποτελεί την κορυφή της. Η οικονομική κατάσταση των απλών ανθρώπων είναι απελπιστική την ίδια στιγμή που η διαπλεκόμενη οικονομική ελίτ θησαυρίζει.

Για όλα αυτά άμεσα υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και η στήριξή της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τη δεξιά γενικότερα. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου που για πρώτη φορά μπορεί να δει τόσο ξεκάθαρα το τί συμβαίνει και ποιοι είναι οι υπαίτιοι της κρίσης. Και όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επικρατέστεροι για την Προεδρία είναι δυο Συναγερμικοί υποψήφιοι, δυο άτομα που στήριξαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε κάθε βήμα στην καταστροφική του πορεία. Το ΑΚΕΛ, αποτυγχάνοντας να διεξαγάγει πειστική αντιπολίτευση, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και έδωσε την ευκαιρία στη Δεξιά να περάσει σε μια ανελέητη αντι-ακελική επίθεση, συγκαλύπτοντας τις δικές της ευθύνες.

Η αποτυχία του ΑΚΕΛ δεν οφείλεται στην αριστερή πολιτική του. Στην προσπάθειά του να διασφαλίσει συμμαχία με το ΔΗΚΟ προσπάθησε να υποβαθμίσει όλα τα στοιχεία πολιτικής που θα έρχονταν σε σύγκρουση με την εθνικιστική πολιτική και την οικονομική φιλοσοφία αυτού του κόμματος. Με την κατάρρευση της προσπάθειας, το ΑΚΕΛ βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δύσκολες επιλογές που οδηγούν σε αποφάσεις όπως αυτή του Πολιτικού Γραφείου. Όμως, κανένας από τους δυο υποψήφιους δεν έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από μια αριστερή προσωπικότητα που θα ήταν η μόνη απάντηση στις καταστροφικές πολιτικές της Δεξιάς διακυβέρνησης. Μια αριστερή προσωπικότητα είναι η μόνη που θα μπορέσει να επουλώσει τον εσωτερικό διχασμό της Αριστεράς, είναι η μόνη που θα μπορέσει να προτείνει ένα Πρόγραμμα που να συσπειρώσει τόσο τον κόσμο της Αριστεράς όσο και μεγάλες μάζες πέρα από την Αριστερά.

Κάμνουμε έκκληση προς την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ να ξανασκεφτεί τις δυνατότητές της και να μην περιορίσει την επιλογή των μελών του ΑΚΕΛ και της ευρύτερης Αριστεράς ανάμεσα σε δυο δεξιούς υποψήφιους. Πιστεύουμε πως η βάση του κόμματος και η Αριστερά γενικότερα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις πραγματικές τους προτιμήσεις αν στον κατάλογο των πιθανών υποψηφίων περιλαμβάνονται και αριστερές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την εκλογική μείωση του ΑΚΕΛ. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για το μέλλον της Αριστεράς και πρέπει να δώσουμε τη μάχη σωστά – με τις πραγματικές μας θέσεις και επιδιώξεις.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

6 Μαΐου 2022.

el/digital/aristeripteriga/akel_eklisi.txt · Last modified: 2022/10/13 12:29 by no_name12