el:digital:feministgroup:sexist_violence

Η Κυπριακή Δημοκρατία εν μπορεί να προστατεύσει τες αθλήτριες που την εκπροσωπούν στο εξωτερικό (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 04/06/21 από την Φεμινιστική Συλλογικότητα Κόρες Ξαπόλυτες, στο Facebook.

Περιεχόμενο

Η Κυπριακή Δημοκρατία εν μπορεί να προστατεύσει τες αθλήτριες που την εκπροσωπούν στο εξωτερικό

Οι δημόσιες μαρτυρίες της Andri Eleftheriou, που άνοιξαν το δρόμο για το #metoo κίνημα στην Κύπρο τζαι η καταγγελία της στην αστυνομία «δεν στοιχειοθετούν ποινική υπόθεση» αποφάσισεν ο Γενικός Εισαγγελέας.

Κάτι έσιει η φωνή μου τζαι εν με ακούει κανένας;

Η Άντρη Ελευθερίου εν αθλήτρια, μέλος της κυπριακής εθνικής ομάδας σκοποβολής, η οποία εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορους διεθνείς αγώνες τζαι έσιει μεταξύ αλλών, κερδίσει χρυσά μετάλλια στα παγκόσμια κύπελλα σκοποβολής του 2007 και 2008. Στους ολυμπιακούς αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ετερμάτισε στην 7η θέση.

Σύμφωνα με δημόσια μαρτυρία της ίδιας, υπέστη για πρώτη φορά σεξουαλική κακοποίηση που μεγαλοπαράγοντα της Ολυμπιακής Επιτροπής το 2006 ενώ βρίσκουνταν στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες στην Αυστραλία, κακοποίηση που εσυνέχισε κατ' επάναληψη τζαι σε επόμενες αθλητικές διοργανώσεις όπου η Άντρη εκπροσωπούσε την Κύπρο.

Η Άντρη εμίλησε στον πατέρα της για το τι της εσυνέβηκε το 2006, ο οποίος εμετέφερε την καταγγελία στην Ομοσπονδία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Το 2018 η Άντρη εμίλησε σε εκπομπή στην τηλεόραση, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τέλος του 2020 η Άντρη εξαναμίλησε σε εκπομπή στην τηλεόραση.

Γενάρη του 2021 η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη καλεί την Άντρη στο γραφείο της τζαι ενθαρρύνει την να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία, κάτι το οποίο έκαμε, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μάιο του 2021 ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίζει ότι εν στοιχειοθετείται ποινική υπόθεση, απόφαση που δέχεται κριτική που ορισμένες γυναικείες οργανώσεις. Λλίες μέρες μετά, η Έμιλυ Γιολίτη ξαναχτυπά αποκαλώντας τες αφελείς τζαι καλώντας την κοινωνία να αφήσει τους θέσμους του κράτους δικαίου “να λειτουργήσουν απερίσπαστα”.

Είμαστεν οργισμένες, αλλά εν πέφτουμεν που τα σύννεφα… Αλληλεγγύη στην Άντρη τζαι σε κάθε επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης τζαι σεξιστικής βίας. Τούτη η απόφαση δείχνει για άλλη μια φορά τη συμμετοχή των θεσμών στη διαιώνιση σεξιστικής τζαι πατριαρχικής βίας τζαι την ανικανότητα τους να αποδώσουν δικαιοσύνη τζαι να προστατέψουν τες ευαλωτότητες μας.

Γενικός Εισαγγελέας Πατριαρχικής Συγκάλυψης

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την υπόθεση της Άντρης ήρτε λλίες μέρες μετά που ακούσαμεν ότι «δεν θα διωχθεί ποινικά κανένας αστυνομικός για παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος» για την υπόθεση των γυναικοκτονιών 7 μεταναστριών.

Το σκεπτικόν της απόφασης δείχνει ακριβώς το δομικό σεξισμό των θεσμών. Υπήρχε νομικό κενό στην προστασία της αθλήτριας λόγω του ότι η κακοποίηση έγινεν κατά τη διάρκεια αγώνων εκτός Κύπρου. Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία εν μπορεί να προστατεύσει τες αθλήτριες που πάουν στο εξωτερικό για να την εκπροσωπήσουν που σεξουαλικές επιθέσεις μεγαλοπαραγόντων; Τούτο το παραθυράκι τζαι κενό οπλίζει τους βιαστές, τους καθωσπρέπει υψηλόβαθμους άντρες που θωρούν τα σώματα μας ως αντικείμενα άσκησης της κυριαρχίας τους.

Γιολίτη: victim blaming, υποστήριξη τζαι πράσινα άλογα

Πιστή στα trends της εποχής της, η Γιολίτη αποφάσισε να το παίξει προστατίδα των θυμάτων μόνο μετά τες αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου τζαι το #metoo που εξέσπασεν στην Ελλάδα. Η υπουργός μας αποφάσισε να προσποιηθεί την σύμμαχο των θυμάτων για να αντλήσει η ίδια κύρος με όρους φιλανθρωπίας.

Έμιλυ μου εν μας πείθεις. Το ότι είσαι γεναίκα εν σε κάμνει αυτόματα φεμινίστρια, ούτε σύμμαχο ούλλων των γυναικών της Κύπρου. Αντιθέτως, ακούσαμε που το στόμαν σου victimblaming ατάκες όπως “Η αδράνεια των θυμάτων προστατεύει τους θύτες” τζαι είδαμε τις υποσχέσεις σου για υποστήριξη να αντηχούν σαν τα ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ του Νίκαρου. Οι πολιτικές σου ενεν αντισεξιστικές ούτε διασφαλίζουν δικαιοσύνη για την κάθε γυναίκα της Κύπρου. Εργαλειοποιάς το φύλο σου, αγνοώντας το προνόμιο σου, για να μας πουλήσεις “προστασία”.

Έμιλυ μου, εν ξεμπερτεύκεις με έναν τηλεφώνημα….

Η Γιολίτη εμίλησε με την Άντρη Ελευθερίου υποσχόμενη υποστήριξη τζαι παροτρύνοντας την να καταγγείλει στην αστυνομία. “Εν να είμαστεν δίπλα σου κι εγώ και η πολιτεία…” της είπε.

Θυμίζει σας κάτι τούτον; Το τηλέφωνο που έκαμεν της Αναστασίας η Γιολίτη για να της ευχηθεί περαστικά τζαι ότι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδωθούν; Ε τζαι ποιος έδωκεν τες εντολές για το ξύλο, τα χημικά τζαι τον Αίαντα; Ποιος επήρεν την πολιτικήν απόφαση για άσκηση βίας που την αστυνομίαν κατά των διαδηλωτών;

Τι σέλφις, τι χειραψίες, τι χαμόγελα, τι tweets· που εν η στήριξη των θεσμών τζαι της Πολιτείας;

Έμιλυ μου, εν τζαι είσαι φιλενάδα μας. Έθθελουμε να κουβεντιάζουμε μαζί σου στο τηλέφωνο, ούτε να πίννουμε καφέ στο γραφείο σου.

Ως φεμινίστριες νεκατσιούμεν τη χειριστικότητα σου τζαι την προσπάθεια σου να εκμεταλλευτείς τες ιστορίες κακοποιημένων γεναικών, για να κατασκευάσεις το πολιτικό σου προφίλ.

Καταγγέλλω την αδιαφορία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Εν είδαμεν καμιάν αποφασιστικότηταν που λλόου σας.

Θωρούμε μόνο κατά συρροή συγκάληψη της έμφυλης βίας που τους θεσμούς σας.

Βιώνουμε την αναπαραγωγή της πατριαρχίας καθημερινά μέσα που τες δηλώσεις τζαι τες γελοίες “πράξεις” σας.

Είσαστε συνένοχοι κάθε μεγαλοπαράγοντα τζαι κακοποιητή αφού επαναθυματοποιήσατε την Άντρη - τζαι την κάθε Άντρη - τζαι εκμεταλλευτήκατε αισχρά το θάρρος της.

Είμαστεν αλληλέγγυες σε κάθε θύμα σεξιστικής βίας.

Αγωνιζούμαστε συλλογικά, που τον Ακάμαν ως την Καρπασίαν να τσακκίσουμεν τον φασισμόν τζαι την πατριαρχίαν.

Ούλλοι οι καθωσπρέπει κύριοι να φοούνται να μας τζείσουν!

Δικαίωση στην Άντρη τζαι σε κάθε θύμα!

Υπο Σύσταση Φεμινιστική Ομάδα

el/digital/feministgroup/sexist_violence.txt · Last modified: 2023/08/18 09:49 by no_name12