el:digital:feministgroup:via2

Είμαστε δαμέ τζαι είμαστε δυνατές!! (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Αυτό το άρθρο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά, Αγγλικά).
  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 25/11/22 από την Φεμινιστική Συλλογικότητα Κόρες Ξαπόλυτες, στο Facebook.

Περιεχόμενο

!!Είμαστε δαμέ τζαι είμαστε δυνατές!!

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 26/11/22 επήαμε στην πλατεία Ελευθερίας, εκάμαμε μιαν συμβολική δράση, εφωνάξαμε συνθήματα τζαι εδκιαβάσαμε το πιο κάτω κείμενο.

Βρισκούμαστε σήμερα δαμέ, όι γιατί θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι 25 του Νιόβρη εν η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά γιατί θέλουμε να θυμηθούμε τους φεμινιστικούς αγώνες που εσταθήκαν η αφορμή για να κατοχυρωθεί η συγκεκριμένη μέρα.

Το 1960 δολοφονούνται οι αδελφές Μιραμπάλ, εξ αιτίας των αντιφασιστικών τζαι φεμινιστικών τους ιδεών, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας. Με αφορμή τις δολοφονίες, εξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυριών σε ούλλην τη Λατινική Αμερική που εβαστούσε δεκαετίες. Οι γυναίκες εφκήκαν στον δημόσιο χώρο τζιαι εκατήγγειλαν την κρατική βία πας τα σώματά τους. Θυμίζουμεν σας τες πρόσφατες διεκδικήσεις #NiUnaMenos (Ούτε μια λιόττερη) τζαι El Violador Eres Tu (Ο βιαστής είσαι εσύ) - που καταδεικνύουν ότι το κίνημα κατά της έμφυλης βίας εν ισχυρό τζαι διαχρονικό.

Μες τούντες πρόσφατες κοινωνικές συγκυρίες εγεννηθήκαν τζαι οι Κόρες Ξαπόλυτες εμπνεόμενες που τα διεθνή φεμινιστικά κινήματα. Εσυναντηθήκαμε για πρώτη φορά στους δρόμους της Λευκωσίας στις 7 Μαρτίου του 2021. Οργανωθήκαμε γυρών που την ανάγκη να ακουστούν οι φωνές μας τζαι να επικοινωνήσουμε βιώματα τζαι τραύματα που κουβαλούμε λόγω της κυπριακής πατριαρχικής κοινωνίας. Σήμερα, λοιπόν, είμαστε δυναμικά παρούσες διεκδικώντας:

  • Να γίνουν ορατά ούλλα τα είδη βίας: η οικονομική, η φυσική, η ψυχολογική που πάει μαζί με τη συναισθηματική, η σεξουαλική, τζαι οτιδήποτε δεν περιλαμβάνει συναίνεση.
  • Να ενισχυθεί,τόσο η κινηματική όσο τζαι η επίσημη εκπαίδευση γυρών που τούντα θέματα.
  • Να πολλαπλασιαστούν οι δομές στήριξης προς γυναίκες τζαι θηλυκότητες που έχουν υποστεί βία, τζαι να γίνει ουσιαστική η στήριξη όσων καταγγέλλουν περιστατικά έμφυλης βίας προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε τηλεφωνικές γραμμές τζαι καταφύγια.
  • Να εκπαιδευτούν κατάλληλα ούλλοι οι λειτουργοί που δέχουνται καταγγελίες τζιαι που εν υπεύθυνοι για τη στήριξη, τζαι προστασία, όσων καταγγέλλουν περιστατικά βίας.
  • Να δημιουργηθούν φροντιστικές δομές που θα μεριμνούν για την ομαλή επιστροφή στον δημόσιο χώρο (είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία) των γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία.
  • Η έμφυλη βία να μην εγκλωβίζεται μόνο σε νομικίστικα στεγανά με το να απαιτούμε μόνο την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου. Εν τζαιρός να ξεκινήσουμε να δουλεύκουμε συλλογικά για να αναδείξουμε τους βαθύτερους λόγους που οδηγούν τζιαι εντείνουν τις εκρήξεις έμφυλης βίας, όπως την φτωχοποίηση της κοινωνίας τζαι δη των γυναικών εργατριών τζιαι μεταναστριών - τις πατριαρχικές δομές που επηρεάζουν τις ζωές τζαι αποφάσεις ούλλων, τζαι γενικότερα την ανοχή στην αποσιώπηση της βίας. Ας μεν επιτρέψουμε άλλο την συγκάλυψη κακοποιητών γιατί κόφτει μας τι θα πει ο κόσμος ή γιατί εμάθαν μας να σιωπούμε.

!!Είμαστε δαμέ τζαι είμαστε δυνατές!!

Κόρες Ξαπόλυτες

25 Νοεμβρίου 2022

el/digital/feministgroup/via2.txt · Last modified: 2023/03/27 10:31 by no_name12