el:digital:osdame:osdame_pandemic

Για την Πανδημία (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε στις 11/12/21 από την συντονιστική ομάδα Ως Δαμέ στο Facebook.

Περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Οι νεκροί της πανδημίας είναι και δικοί μας νεκροί, δεν τους σκότωσε μόνο ο ιός αλλά και η μακροχρόνια και εγκληματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Η πανδημία είναι υπαρκτή, ο ιός είναι θανατηφόρος, οι ανθρώπινες απώλειες προέρχονται κυρίως από τη δική μας τάξη.

Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο τις βομβιστικές και όχι μόνο επιθέσεις στα σχολεία, οι οποίες είναι αποτέλεσμα του συντηρητισμού και της θρησκοληψίας που διαχύθηκαν στην κοινωνία με συμμετοχή της ίδιας της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε εκπαιδευτικούς που γίνονται δέκτες επιθέσεων.

Αν το υπουργείο παιδείας έδειχνε την στοιχειώδη ευαισθησία για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών, θα επένδυε σε συστήματα εξαερισμού και δεν θα έπαιζε 2 χρόνια με κόντρα πλακέ στα θρανία. Ετσι δεν θα ηταν τα σχολεία εστίες μόλυνσης.

Την ίδια ώρα που αναγνωρίζουμε την ύπαρξη και επικινδυνότητα της πανδημίας, καταγγέλλουμε την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αντί να επενδύει σε δομές δημόσιας υγείας, για την περίθαλψη και τη φροντίδα όλων μας, για τη σωστή και ενδελεχή ενημέρωση σε σχέση με την πανδημία και τα εμβόλια, επιλέγει να επενδύει στην αστυνόμευση, την καταστολή και τον αποκλεισμό.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για καταστολή; Εννοούμε τα εξοντωτικά πρόστιμα, τη συνεχιζόμενη στέρηση βασικών ελευθεριών όπως οι διαμαρτυρίες, τα sms και το curfew, τις τιμωρητικές και αντι-επιστημονικές μεθόδους όπως η χρέωση του rapid test για τους ανεμβολίαστους. Την καταστολή θρέφει και το σιουμάλισμα ακροδεξιών ακροατηρίων, στα οποία δίνεται άπλετος χρόνος και χώρος από ΜΜΕ φίλια προς την κυβέρνηση να μιλούν για την πανδημία, η διακυβέρνηση με διατάγματα, οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε εξοπλισμούς, αστυνομία, οι φράκτες και οι τεχνολογίες επιτήρησης εν καιρώ πανδημίας.

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για υγεία και φροντίδα;

  • Δωρεάν και μαζικά τεστ για ολόκληρο τον πληθυσμό
  • Συνεχείς επενδύσεις για την υγεία με αύξηση πρωτοβάθμιας φροντίδας, κλινών ΜΕΘ & προσωπικού, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για υγειονομικό προσωπικό
  • Επαρκής πρόσβαση σε εμβόλια και τεστ για όλους, ειδικά για ομάδες του πληθυσμού που ζουν σε ανέχεια ή σε απομόνωση όπως ηλικιωμένοι ή μετανάστες, ναι υπάρχουν και αυτοί.
  • Οικονομική βοήθεια σε όσους πρέπει να αυτοπεριοριστούν ή σε όσους μένουν σπίτι επειδή τα ανήλικα παιδιά τους αυτοπεριορίζονται
  • Στήριξη στους εργαζομένους που συνεχίζουν να επηρεάζονται από την πανδημία
  • Επενδύσεις στα σχολεία για να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν με ασφάλεια
  • Η τηλεργασία, όπου είναι εφικτή, θα έπρεπε να είναι επιλογή από την αρχή της πανδημίας και να μη χρειάζονται παρακάλια προς τους εργοδότες να την επιτρέψουν όταν εκτοξεύονται τα κρούσματα.

18/12: ΩΣ ΔΑΜΕ ΜΕ ΟΥΛΛΑ

Γιατί «μπλέκουμε» τόσα διαφορετικά θέματα στο κάλεσμά μας; Γιατί τα διαφορετικά αυτά θέματα αποτελούν την ίδια μας τη ζωή. Γιατί η διαφθορά των διαβατηρίων είναι η άλλη όψη της Πουρνάρας και του θεσμικού ρατσισμού. Γιατί η «ανάπτυξη» που μας υπόσχονται είναι η άλλη όψη της ακρίβειας και της φτώχειας που βιώνουμε. Γιατί η πανδημία έχει διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό και έχει αυξήσει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες, στην Κύπρο και παγκόσμια. Γιατί η εκμετάλλευση του φυσικού και πολιτισμικού μας πλούτου είναι η άλλη όψη των επενδυτικών προγραμμάτων. Γιατί όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε έχουν την ίδια πηγή: την καπιταλιστική βαρβαρότητα, η οποία εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη για τον αέναο πλουτισμό μιας μειοψηφίας διεφθαρμένης ελίτ που κατέχει τον πλούτο και την εξουσία. Ο δίκος μας αγώνας είναι για τη ζωή, για εμάς και για τους άλλους, για τη κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Στις 18/12 κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σπάσουμε ξανά τον φόβο, για να θέσουμε μπροστά τα προτάγματά μας: υγεία, αλληλεγγύη, ελευθερία.

Ως Δαμέ! Πορεία Σάββατο 18/12

#ωςδαμε18_12 #enough18_12

el/digital/osdame/osdame_pandemic.txt · Last modified: 2021/12/14 13:43 by no_name12