el:digital:unclassified:fuckit

Για άλλο ανυπόγραφο, άγνωστο και μη αρχειοθετημένο με άλλο τρόπο υλικό, πατήστε εδώ.

Για τον Παντελή, aka “Fuckit” (Μάγος) (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό Σημείωμα

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο κυκλοφόρησε σε διάφορες σελίδες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Διάλογου και του Παράθυρου του Πολίτη τον Μάη του 2016. Κυκλοφόρησε επίσης στην έντυπη έκδοση του Παράθυρου, στις 22 του Μάη του 2016.

Περιεχόμενο

Για τον Παντελή, aka “Fuckit”

archive.vn_nbg2o_8b217de94340df6c0bef03bf209eae616a10b4b0.jpg

Πριν μερικές μέρες εχάσαμε τον Παντελή aka Fuckit aka Funkit. Ο Παντελής ήταν που τους πιο αξιόλογους χιπ-χοπ MCs στην Κύπρο. Ήταν στο συγκρότημα POTS (Part Of The Soul) μαζί με τον Αρχάγγελο (Βάγγο) τζαι τον ΙΟΑ (Γιαννή). Εκυκλοφορήσαν τα πρώτα τους τραούθκια με τον Βάγγο το 2004, το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλπουμ το “Έτσι” το 2006, τζαι το δεύτερο τζαι τελευταίο άλπουμ το 2010, το “Εν Οι POTS” μαζί με τον DJ ΙΟΑ, μάλλον η πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά. Εχτός που τούτα ηχογράφησε τζιάλλα σκόρπια κομμάθκια (δέτε την αναλυτική δισκογραφία στο τέλος). Πριν τους POTS εσυμμετείχε στο δικοινοτικό πρότζεκτ Poetz4Peace το 2004, με το οποίο έπαιξε τζαι live στη Σλοβακία, ενώ στη συνέχεια προτίμησε να επικεντρωθεί στο δικό του στυλ.

Σαν MC ήταν μια σχολή που μόνος του. Τζείνο που τον εχαρακτήριζε παραπάνω που ούλλα σαν MC ήταν το πόσο σικκιμετζής ήταν άμαν έπιαννεν μικρόφωνο στα σιέρκα του, ήταν τέλεια ακομπλάριστος τζαι εν εφάκκαν πενιά για τίποτε. Εμπαλανσάρισκε την άγρια χαρτκορίλλα με κάμποσο χιούμορ τζαι ήταν πολλά φάνκυ τύπος σε ό,τι έκαμνε. Ήταν χαρισματικός άνθρωπος, άμαν ήταν πας την σκηνή έφερνε τον κόσμο κοντά του τζαι προκαλούσε πανικό. Ο στίχος του επαρέκλινε που τη συνηθισμένη θεματολογία. Ειρωνεύκετουν το ασφυχτικό κυπριακό λαϊφσταϊλ, την κατανάλωση, την τηλεόραση κ.ο.κ. Ήταν ασυμβίβαστα αντιεμπορικός τζαι έκραζε τα εμπορικά συγκροτήματα τζαι τη μουσική βιομηχανία. Σταθερός στόχος της κριτικής του ήταν οι υποκριτές τζαι οι διπλοπρόσωποι, τα κοινωνικά πρότυπα τζαι η αλλοτρίωση των ανθρώπων, τα ΜΜΕ τζαι το πολιτικό σύστημα. Το Εμσιλίκκι του ήταν δήλωση περηφάνειας για τζείνο που ήταν.

Οι ρίμες του περιείχαν παράλληλα μεγάλη δόση χιούμορ τζαι φαντασίας. Ασπούμε στον “Φάνκυ Κάττο” (μαζί με τον Αρχάγγελο & τον Feelix) που επεριέγραφε σε πρώτο πρόσωπο την ζωή νιου κκιλίντζιρου κάττου. Κάποτε το χιούμορ έφταννε σε σημείο σουρεαλισμού, όπως το “Funky Homosapiens Crew”, που έκαμνε μουγκριτά σαν τον πίθηκο αντί να ραππάρει, ή το “Κωλόμπατσοι” που εν ηχογράφηση του Παντελή να κάμνει φάρσα της αστυνομίας. Σταθερό χαρακτηριστικό των POTS ήταν να ακυρώνουν κόσμο, είτε στα CD με τα πασιαμακλίδικα διαλείμματα μεταξύ τραουθκιών τζαι τα εσκεμμένα αντι-επαγγελματικά κολλάζ ήχων στες παραγωγές, είτε στα λάιβ – όπως στον “Φάνκυ Κάττο” που εκάμναν διάλειμμα στην μέση με απαλή μουσική τζαι απλώνναν στην σκηνή, ή που συχνά εβάλλαν σκέττα ινστρουμένταλ να παίζουν τζ’ εχορεύκαν χύμα αντί να ραππάρουν.

Σαν MC ο Παντελής είσιεν μοναδικό στυλ που έκφραζε τον χαρακτήρα του. Τα κουπλέ του, ακόμα τζαι άμαν ήταν γραμμένα, είχαν πάντα την αίσθηση του αυτοσχέδιου τζαι της αμεσότητας. Τεχνικά ήταν απρόβλεπτος στο τζύλημα, έσπαζε το φλόου του με παουρκές, τραουδιστές φράσεις τζαι κενά, επίσης εν τον έκοφτε να φκει που την δομή της ομοιοκαταληξίας κάθε τόσο. Έπαιζε πολλά με τον τόνο της φωνής του, μπορούσε να γίνει θεατρικός τζαι ταυτόχρονα ναν ο εαυτός του. Εν είσιεν ίχνος σοβαροφάνειας ή ποζεριλικκιού μέσα του που να τον εμποδίζει. Έσυρνε μες τες ρίμες του κάθε λλίο σιαιρετίσματα σε διάφορους φίλους του. Εχρησιμοποίαν συχνά ένα σλανγκ που εδημιούργησε ο ίδιος.

Οι POTS ήταν το πρώτο κυπριακό χιπ-χοπ συγκρότημα που έφκαλε ολόκληρο άλπουμ στα κυπριακά. Εγράψαν τζαι κείμενο που εμφανίστηκε στο Παράθυρο του Πολίτη για την κυπριακή διάλεκτο τζαι γιατί την προτιμούν.

Επαίξαν αρκετά λάιβ, κυρίως στη Λευκωσία, τζαι είχαν έναν μικρό αλλά πιστό κύκλο υποστηρικτών. Στη Λευκωσία ήταν σταθερός του Ζήνα και μεταγενέστερα της Φανερωμένης. Τα τελευταία χρόνια ο Παντελής εζούσε στην Αθήνα, όπου ήταν δραστήριος πολιτικά τζ’ εζούσε συνειδητά έξω που το σύστημα. Ήταν 33 χρονών όταν έφυε που την ζωή, εξαιτίας διαβητικών επιπλοκών.

Δισκογραφία POTS

 • 2004: Peace Love and Gossip, Makariou
 • 2006: Έτσι (album) – με συμμετοχές από FTW, Λύγας (DNA), Dogo Argentino, DJ IOA, DJ Μάγο
 • 2010: Εν οι POTS (album) – με συμμετοχές από Πονοκέφαλο, Joro, Dogo Argentino, Vocaliz.

2 ακυκλοφόρητα κομμάθκια POTS:

 • Έννα πρέπει
 • Αρτσίθκια

Εκτός POTS:

 • Πριν τους POTS – συμμετοχή στο Poetz4Peace “Music is Joy”
 • Μετά τους POTS: Mazout ft POTS – Το Αληθινό Χιπ Χοπ
 • Αντίθετες Όψεις – Μωρό μου πίννεις πολλά (με Τζόρο)
 • Αντίθετες Όψεις – C.A.O. (με Αμολόητο, ΟΝ & Dogo Argentino)
 • Το Αντίδοτο (με γνωστούς του Ελλάδα)
 • ΕΤΟΝ (157) & Φάντης (Uchiha) – Άτιτλο

Μάγος

el/digital/unclassified/fuckit.txt · Last modified: 2020/08/27 11:17 by no_name12