el:leaflets:kommounistikoskiklos:katodeksia

Κάτω η Δεξιά - Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ Χωρίς Αστούς με Ακελικό Πρόεδρο (Φυλλάδιο)

Ιστορικό σημείωμα

Αυτό το φυλλάδιο δημοσιεύτηκε τον Ιούλη του 1980 από τον Κομμουνιστικό Κύκλο στην Λευκωσία.

Περιεχόμενο

ΚΑΤΩ Η ΔΕΞΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΚΕΛΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ-ΝΤΕΚΤΑΣ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ Ε/Κ και Τ/Κ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ε/Κ και Τ/Κ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ

Η παγκόσμια οικονομία περνά την πιο σοβαρή μεταπολεμική της κρίση. Η Κυπριακή οικονομία πού ναι αναπόσπαστο κομμάτι της , αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση. Στασιμότητα της παραγωγικότητας, αύξηση τού έλλείματος στο ισοζύγιο πληρωμών, κάμψη εξαγωγών, χρεοκοπία του Συνεργατισμού κλπ. Τα βάρη τής κρίσης φορτώνονται στην πλάτη των εργαζομένων με την αύξηση των τιμών, με την αύξηση των φόρων, το σταμάτημα των δανίων κλπ. Για πρώτη φορά προμυνήονται μαζικές απολύσεις εργατών. Η κυβέρνηση Κυπριανού πού τα αριστερά κόμματα υποστήριξαν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα πιο πάνω αντεργατικά μέτρα. Το αποτέλεσμα τής κυβερνιτικής πολιτικής δεν είναι μόνο αυτό. Το Κυπριακό πρόβλημα έμεινε στάσιμο.

Το ΔΥΣΗ εκμεταλλευόμενο τις συνθήκες αυτές πήρε μια επικύνδινη άνοδο. Το κόμμα αυτό τής άκρας δεξιάς έχει συγκεντρώσει στις τάξεις του και ξαναοργάνωσε τα απομεινάρια τού φασισμού, πού δεν θα διστάση να τα χρησιμοποιήση ενάντια στους εργάτες πού παλεύουν για τα δικαιοώματα τους.

Η Δεξιά όποιο όνομα και νάχει, ΔΗΚΟ ή ΔΥΣΗ, έδειξε μέσα από τις εμπειρίες των τελευταίων είκοσι (20) χρόνων την ανικανότητα της να λύση κάθε πρόβλημα τού Κυπρίου εργαζομένου.

Κάθε συνεργασία των κομμάτων των εργατών και του καταπιεζόμενού λαού με την αστική τάξη, σημαίνει προδοσία των εργατικών συμφερόντων. Τα κόμματα αυτά έχουν την πλειοψηφία του λαού με το μέρος τους. Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ πρέπει να ενωθούν και να πάρουν την εξουσία ανάλογα με την δύναμη πού έχει το καθένα.

ΚΑΤΩ Η ΔΕΞΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΟΥΣ ΜΕ ΑΚΕΛΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Έχει γίνη πια παράδοση σ’αυτό τον τόπο να συζητούνται οι λύσεις των προβλημάτων μας από τούς διάφορους αστούς, χωρίς ποτέ να συμμετέχη ο λαός. Έτσι έγινε στην Ζυρίχη έτσι γίνεται και σήμερα. Όποια λύση και να βγει, αν βγει, θάναι μια λύση πού συμφέρει στους αστούς. Ποτέ όμως στον λαό. Γιαυτό προτείνουμε δύο πράγματα:

1) Οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται μεταξύ των λαών των δύο κοινοτήτων και όχι μεταξύ των αστών π.χ. Κυπριανού-Ντεκτάς. Ακόμα και με βάση το αστικό τους Δίκαιο το Σύνταγμα γίνεται από ειδικά εκλελεγμένη από τον λαό βουλή την Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Επιπλέον οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να γίνουν, πιστεύουμε, από ισότιμα εκλελεγμένα σώματα Ε/Κ και Τ/Κ. Τα σώματα αυτά πρέπει να συζητήσουν δημόσια και όχι μυστικά το νέο Κυπριακό Σύνταγμα. Οι μέχρι σήμερα μυστικές συνομιλίες ήταν και είναι μυστικές μόνο για τον λαό. Οι αστοί αντιθέτως, ξέρουν καλά τι γίνεται κάθε στιγμή, τόσο οι Ε/Κ και Τ/Κ, όσο και οι Τούρκοι, Έλληνες και Αμερικάνοι. Μόνο ο λαός δεν ξέρει για να μην μπορεί να αντιδράση. Στο τέλος βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων και είναι υποχρεωμένος να τα δεχτεί.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ-ΝΤΕΚΤΑΣ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ε/Κ και Τ/Κ

2) Παράλληλα το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και Τ/Κ εργατικά και μικροαστικά κόμματα πρέπει, σε ταχτικός και δημόσιες συνομιλίες, να χτίσουν μια κοινή πολιτική για λύση του Κυπριακού με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αγροτών. Ταυτόχρονα, να προωθήσουν την κοινή αυτή πολιτική ενάντια στην Ε/Κ και Τ/Κ αστική τάξη, τα ξένα στρατεύματα και τον ιμπεριαλισμό.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Ε/Κ και Τ/Κ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ

ΙΟΥΛΙΟΣ 1980

ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

el/leaflets/kommounistikoskiklos/katodeksia.txt · Last modified: 2020/08/01 10:23 by no_name12