el:digital:multiple:poria_katastoli

Για την καταστολή στην αντιρατσιστική πορεία στις 31/05 (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Αυτό το άρθρο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά, Αγγλικά).
  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Ιούνη του 2020 στο Facebook από τις ομάδες ΑΕΡΙΚΟ στα βουνά του Tροόδους, antifa λευkoşa, Antifa Aradippou, Antifa Oroklini, Αντιφασιστική Συλλογικότητα Δρόμος και Συσπείρωση Ατάκτων.

Περιεχόμενο

Για την καταστολή στην αντιρατσιστική πορεία στις 31/05

Την Κυριακή, 31/05, συλλογικότητες από όλη την Κύπρο κάλεσαν το κοινό σε μια αντιρατσιστική πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, που βρίσκονται αιχμάλωτοι στα κλειστά κέντρα κράτησης. Θυμίζουμε πως μια εβδομάδα νωρίτερα προηγήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κλειστό κέντρο κράτησης Πουρνάρας. Το Υπουργείο Εσωτερικών αντέδρασε στην εκδήλωση με απαράδεκτες δηλώσεις στα ΜΜΕ, προκαλώντας μια μεγάλη αντιπαράθεση σε σχέση με το μεταναστευτικό και τη στάση της κυβέρνησης. Την πορεία πλαισίωσαν περισσότερα από 500 άτομα. Από τη στιγμή της προσυγκέντρωσης, υπήρξαν από τον επικεφαλή των δυνάμεων καταστολής απειλές για πρόστιμα, στην περίπτωση που η διαμαρτυρία συνεχιζόταν. Ωστόσο, ο κόσμος δεν πτοήθηκε, παρέμεινε στην πλατεία και η πορεία ξεκίνησε κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί, με την αστυνομία σε ρόλο τροχονόμου. Μετά την ολοκλήρωσή της, ωστόσο, κι ενώ ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί, αστυνομικοί άρχισαν να μοιράζουν πρόστιμα σε συγκεκριμένα άτομα που παρέμειναν στην Πλατεία Ελευθερίας. Στοχοποιήθηκαν αρχικά τρεις σύντροφοι, στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα για συμμετοχή στην πορεία και σε δεύτερη φάση, άλλος ένας σύντροφος κυνηγήθηκε από «μυστικό αστυνομικό», ο οποίος φορούσε μπλούζα της Ε.Κ.Α.Μ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα), μιας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του ελληνικού (!) κράτους. Τότε, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε άλλους τρεις συντρόφους, οι οποίοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν τον διωκόμενο από την αστυνομία διαδηλωτή.

Υπενθυμίζουμε, ότι λίγες ημέρες πριν την πορεία, άλλος σύντροφος κλήθηκε σε κατάθεση και διώκεται ποινικά ως οργανωτής της πορείας, επειδή αναδημοσίευσε την εκδήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης! Η καταστολή που αντιμετωπίσαμε γύρω από την αντιρατσιστική πορεία δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου πλαισίου κρατικού αυταρχισμού και δημιουργίας ρατσιστικού πανικού στον δημόσιο λόγο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το κράτος χτυπάει αποφασιστικά τους κοινωνικούς συσχετισμούς που διοργανώνουν, στηρίζουν και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, δημιουργώντας με αυτή τη μέθοδο τις συνθήκες ενός ολοκληρωτικού κρατικού μηχανισμού, ο οποίος φανερώθηκε ήδη από τη διαχείριση της πανδημίας με τη μέθοδο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Να σημειωθεί ότι την ώρα που το κράτος απαγορεύει τις πολιτικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, επιτρέπει τις συναθροίσεις, όταν αυτές πραγματοποιούνται προς όφελος του καπιταλισμού και του κέρδους (βλ. επιχειρήσεις εστίασης, εργοτάξια και εμπορικοί δρόμοι, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει καθημερινά εκατοντάδες άτομα). Την ίδια στιγμή που κρατά κλειστά τα οδοφράγματα, ανοίγει τα σχολεία κατά παραγγελία της ΟΕΒ και τα αεροδρόμια κατά παραγγελία των ξενοδόχων. Τραγική ειρωνεία αποτελεί, βέβαια, το γεγονός πως το ίδιο το κράτος έχει στοιβάξει πάνω από 650 άτομα στο κλειστό κέντρο κράτησης της Πουρνάρας, χωρίς μάλιστα να τους παρέχει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η καταστολή που δεχθήκαμε δεν είναι ούτε αποτέλεσμα της έγνοιας του κράτους για την υγεία μας, ούτε και τυχαία. Είναι πολιτική δίωξη που σχετίζεται με την αντίθεσή μας στη ρατσιστική αντι-μεταναστευτική κρατική πολιτική. Διωκόμαστε τιμωρητικά και επιλεκτικά σε σχέση με άλλους διαδηλωτές, καθώς το κράτος θέλει να φιμώσει και να καταστείλει όσους/ες ασκούν κριτική στις μεταναστευτικές πολιτικές που ακολουθεί, αλλά και να βάλει φρένο στον αγώνα που δίνουν μετανάστες και αλληλέγγυοι για την απελευθέρωση των κρατούμενων στην Πουρνάρα. Απέναντι σε αυτούς τους παραλογισμούς, απέναντι στη στοχοποίηση της πολιτικής μας ταυτότητας, δηλώνουμε πως παρανομούμε ως ευσυνείδητες πολιτικές ατομικότητες και συλλογικότητες. Στηρίζουμε τους διωκόμενους στα πλαίσια της πορείας, διεκδικούμε τις βασικές ελευθερίες που καταπατώνται με αφορμή την πανδημία και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά, σε πείσμα των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.

Για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους στα πλαίσια της αντιρατσιστικής πορείας στις 31/05.

el/digital/multiple/poria_katastoli.txt · Last modified: 2022/12/30 13:51 by no_name12