el:digital:multiple:prosfiges2020

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών για την συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο κράτησης Πουρνάρας (Ηλεκτρονικό Άρθρο)

Ιστορικό σημείωμα

  • Αυτό το άρθρο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά, Αγγλικά).
  • Για αρχεία κειμένου (PDF, ODF) και την δημιουργία συλλογών κειμένων (book creator), χρησιμοποιείστε τις αντίστοιχες επιλογές στο δεξί πλάι της σελίδας κάθε άρθρου.

Αυτό το ηλεκτρονικό άρθρο δημοσιεύτηκε τον Μάη του 2020 στο Facebook από τις ομάδες ΑΕΡΙΚΟ στα βουνά του Tροόδους, antifa λευkoşa, Antifa Aradippou, Antifa Oroklini, Αντιφασιστική Συλλογικότητα Δρόμος, Bandiera, Σπιριθκιά και Συσπείρωση Ατάκτων.

Περιεχόμενο

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών για την συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο κράτησης Πουρνάρας

Η ανακοίνωση του υπουργείου εσωτερικών για την προχτεσινή (24.05.20) μη-συγκρουσιακή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο κράτησης Πουρνάρας πρέπει να προβληματίσει. Είναι ενδεικτική μιας προσπάθειας απονομιμοποίησης και στοχοποίησης κάθε μορφής πολιτικού αντίλογου που αντιστέκεται στους κρατικούς σχεδιασμούς. Θυμίζουμε ενδεικτικά την επίθεση κράτους και ΜΜΕ εναντίον διαδηλωτών στο οδόφραγμα της Λήδρας πριν από μερικούς μήνες και την εντολή να παραταχθούν στρατιώτες απέναντί τους. Ο εσωτερικός εχθρός που επιλέγει η κυβέρνηση ετούτη τη φορά βρίσκεται στο πρόσωπο των μεταναστών/ριων.

Οι φωνές των κρατούμενων που διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την συνέχιση της κράτησης τους ακόμα και μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης δεν λαμβάνονται υπόψη από τα περισσότερα ΜΜΕ, που περιορίζονται στο να αναπαράγουν τις κυβερνητικές δηλώσεις. Η βιαιότητα της «υπερπροσπάθειας» του υπουργείου και ο εκβιασμός ως μέσο «εντατικοποίησης των επιστροφών στις χώρες καταγωγής» φανερώνονται σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανακοινώνεται στους κρατούμενους ως εναλλακτική στον ακαθόριστου χρόνου εγκλεισμό τους στο κέντρο κράτησης, η δήλωση για «εθελοντική επιστροφή». Σε άλλο βίντεο γυρισμένο μέσα στο κέντρο την περασμένη Κυριακή, κρατούμενοι αναφέρουν πως συνελήφθησαν είτε από τους χώρους διαμονής τους είτε από τον δρόμο, και μεταφέρθηκαν στην Πουρνάρα χωρίς να τους επιτραπεί η μεταφορά άλλων ρούχων ή προσωπικών αντικειμένων, με παραπλανητικές «εξηγήσεις» από αστυνομικούς οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις υποστήριζαν πως ήταν κάτι προσωρινό μέχρι να εξεταστεί η εγκυρότητα των συμβολαίων διαμονής τους. Όσο για τους ισχυρισμούς περί σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, η σχεδόν καθημερινή βίαιη αστυνομική καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών από μετανάστες/ριες εντός του κέντρου κράτησης θα λέγαμε πως υποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Είναι πλέον προφανές τους τελευταίους μήνες πως το κράτος δεν χάνει ευκαιρία για να εντείνει την επίθεσή του ενάντια σε μετανάστες/ριες, και χρησιμοποιεί την κρίση του κορωνοϊού για να δημιουργήσει αίσθημα εθνικής ενότητας απέναντι σε ορατούς και αόρατους εχθρούς, προχωρώντας με τα σχέδια μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής με κλειστά κέντρα κράτησης και περισσότερες απελάσεις. Είναι ξεκάθαρο επίσης πως το κράτος φοράει το αυταρχικό του προσωπείο σε μια προσπάθεια εσωτερικής αναδιάρθρωσης και άντλησης πολιτικής υπεραξίας από το κοπάδι της ακροδεξιάς. Απέναντι στην κατάσταση εξαίρεσης και τις φυλακές έκτακτης ανάγκης τύπου Πουρνάρα, εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι των μεταναστών/ριων, στηρίζοντας τους αγώνες και διεκδικήσεις τους.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ΑΕΡΙΚΟ στα βουνά του Tροόδους

antifa λευkoşa

Antifa Aradippou

Antifa Oroklini

Αντιφασιστική Συλλογικότητα Δρόμος (Λάρνακα)

Bandiera (Λεμεσός)

Σπιριθκιά (Λεμεσός)

Συσπείρωση Ατάκτων (Λευκωσία)

el/digital/multiple/prosfiges2020.txt · Last modified: 2022/12/30 13:50 by no_name12